Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Förebyggande insatser på rastplatserna

Skaraborg42

Polisen kommer under sommaren att besöka rastplatserna sena kvällar och nätter för att informera husbilsägare om hur de kan skydda sig mot brott. Bild: Lars Hedelin

Med öppnare miljöer, bättre belysning och ökad tillsyn minskade brotten på rastplatserna i Västsverige förra sommaren. Med förebyggande insatser hoppas polisen att trenden fortsätter.

Under några år har det förebyggande arbetet på rastplatserna utmed E6 skett i nära samverkan mellan polisen och Trafikverket. I år planeras för ett utökat samarbete med fler myndigheter och näringsliv för att alla resenärer ska kunna ta rast utmed våra vägar på ett tryggt och säkert sätt.

Förebyggande insats

Under några veckor har polisen i Halland haft extra kontroll på rastplatserna längs E6. Civila patruller har bland annat uppehållit sig på rastplatserna nattetid för att skapa en bild av vilka som rör sig där. Boris Iseborn är ansvarig för det brottsförebyggande arbetet på rastplatserna utmed E6 i Halland.

– Brottsaktiva som specialiserat sig på stölder från fordon färdas på våra större europavägar. De besöker rastplatserna och söker systematiskt efter lämpliga objekt, säger han.

De brott som sker på rastplatserna året runt är bland annat kapellskärningar och dieselstölder.

– Under den här insatsen kunde vi ganska snabbt få en bild av den kriminalitet som förekommer på rastplatserna. Vi upptäckte bland annat dieselstölder och kunde gripa flera personer i samband med det, säger Boris Iseborn.

Svåra att upptäcka

Under sommarmånaderna är det stölderna från och inbrotten i husbilar som sticker ut. Tjuvarna väljer ut husbilar på rastplatserna och arbetar tyst när de bryter upp dörrarna. Ofta sker brotten på natten när ägarna sover och därför upptäcks de inte förrän på morgonen. Det som stjäls är ofta kontanter, kameror, pass och andra värdehandlingar som förvaras i bilens förarhytt.

– Vi arbetade till stor del utifrån underrättelser och kunde göra flera ingripanden och observationer av fordon vid insatserna. Det vi fått in fungerar som underlag och blir en del i det brottförebyggande arbetet på Hallands rastplatser i sommar, säger Boris Iseborn.

Tryggare rastplatser

I ett samarbete mellan polisen och Trafikverket har rastplatserna längs E6 setts över när det gäller till exempel belysning och växtlighet. Även förebyggande skyltar har tagits fram och satts upp av Trafikverket.

– Det gemensamma målet för oss och våra samverkansparter är att det ska vara tryggt och säkert för alla att stanna på en rastplats.

Polisen kommer under sommaren att besöka rastplatserna sena kvällar och nätter för att kontrollera de fordon som ofta uppehåller sig där.

– Vi ska även informera husbilsägarna om risken för stölder och hur de kan skydda sig – både muntligt och genom att dela ut en broschyr som tagits fram på flera språk i samarbete med Trafikverket, säger Boris Iseborn.

Tre tips från polisen för en säkrare husbilssemester

  • Välj hellre campingplatser för övernattning i stället för rastplatser.
  • Lägg inte värdesaker i framsätet eller på instrumentbrädan. Förvara dem hellre där ni sover.
  • Parkera alltid på väl synliga och helst upplysta platser.

Information på svenska, A4

Information på tyska, A4

Information på engelska, A4

Till toppen