Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

För närvarande har vi vissa tekniska störningar på polisens telefonnummer 114 14. För ärenden som inte är akuta, vänligen återkom vid ett senare tillfälle eller använd våra e-tjänster. Vid nödsituation, pågående brott eller andra akuta ärenden, ring alltid 112.

Fortsatt bra resultat för utredning av relationsbrott i Dalarna

Nästan var tredje slutförd utredning av brott i nära relation mellan vuxna går till åklagare i Dalarna. Det är ett resultat som är ett av de bästa i Sverige.

I Dalarna har man sedan ett par år tillbaka arbetat extra aktivt med relationsbrott mellan vuxna. Andelen ärenden som polisen utreder och som går vidare till åklagare för vidare hantering i rättsprocessen låg på 19 procent för dessa typer av brott i hela landet mellan januari och maj i år. För Dalarnas del låg den siffran på 30 procent. Det är en ökning från samma period föregående år då 26 procent av de avslutade ärendena i Dalarna skickades till åklagare.

Helena Andersson, gruppchef för brott i nära relation vuxen i polisområde Dalarna, förklarar vad som ligger bakom resultatet.

– En av de viktigaste faktorerna är att vi så tidigt som möjligt håller förhör med målsägaren samt hämtar in och dokumenterar den bevisning som finns, säger Helena Andersson.

Riktlinjen är att ett målsägandeförhör skall hållas inom 14 dagar efter att anmälan upprättats. Anledningen till det är att målsäganden ofta tar tillbaka sin anmälan. Ärenden som rör brott i nära relation är speciella. Misstänkt och målsägare bor ofta på samma adress, har en pågående relation och i många fall gemensamma barn. Målsäganden belägger sig ofta med skuld för att partnern blivit anmäld. I en mycket stor del av fallen ändrar målsäganden sin inställning till att medverka, vilket är en del i den så kallade normaliseringsprocessen. Men eftersom många av brotten står under allmänt åtal så kan polisen fortsätta utreda även om målsägaren inte vill medverka.

Förutom engagerade och kunniga medarbetare krävs det också kunskap och förståelse för den typen av brott hos åklagarkammaren och hos kommunernas socialtjänster i Dalarna. Även övrig personal inom polisen vet hur man behandlar den här typen av ärenden.

– Polis i yttre tjänst och jourhavande förundersökningsledare tar viktiga beslut som många gånger är avgörande för den fortsatta utredningen, till exempel frihetsberövanden, videoförhör och brottsplatsundersökningar, säger Helena Andersson.

Januari - maj 2018

Redovisade till åklagare Avslutade ärenden Redovisningsandel
30 101 30 %

Januari - maj 2017

Redovisade till åklagare Avslutade ärenden Redovisningsandel
46 178 26 %

Källa STATUS Brottskoder: 366, 386, 411-412, 424-425, 628, 649, 651, 661, 663, 9349, 9351, 9353, 9355. I statistiken ingår alla ärenden för brott i nära relation.

Kontaktperson för media:

Helena Andersson, gruppchef brott i nära relation vuxen, PO Dalarna

Telefon: 010- 5671870

Till toppen