Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Gripna på bar gärning döms för åldringsbrott

Tre kvinnor döms till fängelse för bland annat grov stöld och häleri efter att ha lurat sig in hos äldre personer i Stockholmsområdet. De stal eller försökte stjäla smycken och kontanter.

Efter att flera ärenden med samma tillvägagångssätt inkom till Stockholmspolisen under en kortare tidsperiod, påbörjades ett antal inre utrednings- och spaningsåtgärder.

Av polisanmälningarna framgick det att en kvinna brukade ringa på hos äldre, ofta kvinnor, och presentera sig som en ny granne. Kvinnan hade med sig blommor som hon ville sätta i vatten och på så sätt kom man in i lägenhetens kök. I köket placerade kvinnan målsägaren med ryggen mot lägenheten samtidigt som hon pratade intensivt en stund. Under tiden ska en annan person ha kommit in i lägenheten för att stjäla smycken och kontanter.

Kvinnorna dömda för brott

Genom yttre spaning kunde polisen i slutet av mars 2018 gripa de tre kvinnorna precis efter att två av dem varit inne i ett flerfamiljshus i Hässelby och den tredje befann sig i en bil utanför. De hade då stöldgods på sig och efter husrannsakningar, dörrknackning i området samt beslagtagna smycken lades sedan ett pussel där man kunde identifiera ytterligare målsägare.

Stockholms tingsrätt har dömt de tre kvinnorna för bland annat grov stöld, försök till grov stöld, stöld och häleri. En tilltalad döms till fängelse ett år och två månader, en döms till fängelse två månader och en döms till fängelse ett år och sex månader.

Hur du kan skydda dig mot brott inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Skydda dig mot brott - äldre och funktionsnedsatta

Till toppen