Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Håll koll på din smartphone

Mobilstöld3

På sommaren får polisen in många anmälningar om stulna mobiltelefoner. Att stjäla en mobil går snabbt och de flesta märker inte när det händer. Bild: Maria Hällqvist, polisen

Sommaren är här och då brukar fickstölderna på krogar och uteställen öka. Det är framför allt mobiltelefoner som stjäls direkt ur väskor eller från fickor.

Precis som tidigare år börjar nu mobiltelefoner att anmälas stulna, därför vill polisen göra alla medvetna om stölderna nu när uteställen öppnar.

– Erfarenheter visar att stölderna börjar i juni och pågår under sommaren, säger Niklas Andersson på brottssamordningen vid polisen i Halland.

Stölderna ökar när uteställena öppnar

Under förra året var de flesta stölderna i Halland på uteställen i Halmstad. Att stjäla en mobil går snabbt och de flesta anmälare märker inte när det händer. De har därför sällan något signalement på gärningsmannen.

– Enligt tidigare anmälningar är det till stor del kvinnor som blir bestulna på telefonen ur sin handväska. När det är trångt och mycket folk i rörelse är det svårt att märka om telefonen blir stulen. Därför uppmanar polisen att ha uppsikt över sin telefon och andra värdesaker i handväskan. Att ha mobilen nära kroppen minskar risken att bli av med den, säger Niklas Andersson.

Tipsa polisen på 114 14

Om du ser en pågående stöld ska du kontakta vakterna på stället eller ringa 112. Har du upplysningar om stölderna ring polisen på telefon 114 14 och lämna tips.

Till de flesta telefoner finns idag enkla sökfunktioner. Genom att aktivera denna på telefonen kan den spåras eller göras obrukbar och dessutom blir den mindre attraktiv för tjuven.

Skydda dig mot fickstölder

Har din mobiltelefon blivit stulen eller borttappad, anmäl det till polisen.

Till toppen