Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Kör nykter eller låt bli

Skolavslutningar och midsommar närmar sig med många tillfällen att äta och dricka med arbetskamrater, vänner och familj. Planera hur du ska ta dig hem. Denna vecka har polisen nationell insatsvecka med inriktning mot alkohol och droger i trafiken.

Rattfylleri är både alkohol och andra droger och ett av våra allvarligaste problem i trafiken. I Sverige dricker drygt tre av fyra vuxna alkohol och cirka var tionde person betecknas som högkonsument enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

För att hitta påverkade förare arbetar polisen med olika metoder. Det kan innebära att vi är synliga ute i trafiken och låter många göra alkoholutandningsprov i förebyggande syfte. Det kan också vara att vi står på de ställen där vi vet att problemen finns – till exempel utanför systembolag och idrottsanläggningar på särskilda dagar och tider.

Insatsveckan är gemensam i EU och polisens huvudsyfte med veckan är framför allt att uppmärksamma faran med att köra onykter och att stoppa missbruk.

Så kan du hjälpa till:
• Kör bara nykter. Är du osäker – låt någon annan köra.
• Vägra åka med en onykter förare.
• Hindra andra från att köra påverkade.
• Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör berusad. Vid pågående brott ringer du 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Till toppen