Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Lämna aldrig ut bankuppgifter via telefon

Polisen varnar för att du aldrig ska lämna ut dina bankuppgifter till någon via telefon – även om uppringaren säger sig ringa från polisen.

Till Polisens regionala bedrägericenter Nord, som arbetar över de fyra nordliga länen, har ett större antal ärenden anmälts där bedragarna uppger att de ringer från polisen i Umeå.

Bedragarna påstår att det har förvunnit en större summa pengar från den uppringdes konto. Därefter ringer en påstådd representant från den uppringdes bank för att bekräfta detta, samt vill att den uppringde ska aktivera sin bankdosa eller sitt mobila BankID så att banken kan stoppa transaktionen. Om detta genomförs så får bedragaren full tillgång till den uppringdes samtliga konton och kan fritt föra bort pengarna därifrån.

Polis och bank ber aldrig om uppgifter på detta sätt

Polisen ringer aldrig och ställer frågor på det sättet om inte allmänheten innan har anmält ett sådant förfarande till polis. Inte heller banken ringer och ber om inloggningsuppgifter från BankID.

Var därför mycket noga: lämna aldrig ut BankID-koder, kontonummer eller kortnummer över telefon.

Känner man osäkerhet efter ett sådant samtal, kontakta själv banken på det sätt som man vanligtvis kontaktar sin bank och ställ dina eventuella frågor. Vill man kontakta polisen så gör man det via polisens kontaktcenter telefonnummer 114 14.

Kontaktperson för media

Frågor från media kan besvaras av Lars Andersson, gruppchef vid regionalt bedrägericentrum i polisregion Nord, tel. 010-568 02 80.

Till toppen