Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Livstids fängelse efter terrorattentatet på Drottninggatan

Livstids fängelse för terroristbrott – idag kom domen efter terrorattacken på Drottninggatan den 7 april förra året. Polisen har lagt omfattande resurser på att hantera attentatet, både under insatsen den 7 april och under utredningsarbetet.

– Domen är en viktig upprättelse för de drabbade och deras anhöriga. Jag är mycket stolt över det arbete svensk polis gjort tillsammans med andra myndigheter som till exempel Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten, säger Mats Löfving, chef nationella operativa avdelningen, Noa.

Förundersökningsprotokollet innehöll nästan 9000 sidor, och arbetet med utredningen har krävt polisresurser från Noa och från samtliga polisregioner, i huvudsak från region Stockholm.

Brottsplatsen på 1100 meter innefattade ett stort antal målsäganden och vittnen. Sedan händelsen har polisen hållit runt 1700 förhör, och analyserat mängder av material från de övervakningsfilmer som funnits i huvudsak på Drottninggatan och i tunnelbanan.

Hanterades som terroristbrott

Polisinsatsen den 7 april hanterades som ett terroristbrott från första stund. Klockan 14:53 höjer en operatör rösten i region Stockholms ledningscentral - en lastbil har kört på människor på Drottninggatan i centrala Stockholm, flera är skadade och döda. Kort därefter ropar en annan operatör ut att det är rökutveckling och skottlossning på Åhléns city. Inom fyra minuter är tolv patruller och regionala insatsstyrkan beordrade till platsen. Även förstärkningsresurser från Noa var snabbt på plats.

– Polisen har god förmåga att bekämpa och hantera terrorism, och det vi gjorde i samband med attentatet 7 april var en självklar del av vårt polisarbete. Den mentala beredskapen, utbildning och kontinuerliga övningar är några av framgångsfaktorerna, och idag är vi ännu starkare än för ett år sedan, säger Stefan Hector, chef operativa enheten Noa.

Polisens fortsätter nu sitt pågående långsiktiga arbete med att höja förmågan mot terrorism ytterligare, nyligen togs till exempel beslut om inköp av två nya helikoptrar.

Till toppen