Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Måste man sitta uppe och vänta tills de kommer hem?

Måste man sitta uppe och vänta tills de kommer hem på natten? Vad gör man när tonåringen inte gör som man kommit överens om? Och hur mycket ska man egentligen oroa sig?

Det är inte lätt att vara tonårsförälder. Och det är inte så konstigt. Tonåren är en väldig speciell tid i livet, i gränslandet mellan barn och vuxen. Plötsligt dyker det upp en massa nya saker att ta ställning till; fester, nya kompisar, sex och inte minst alkohol. Hur vägleder och stöttar man sin tonåring på bästa sätt?

Nedan hittar du fem tips och så kan du ladda ned Tonårsparlören som är en handbok för tonårsföräldrar. Boken innehåller tips, argument och fakta. Tanken är att boken ska stötta föräldrar i att tidigt rusta sin tonåring att fatta egna, kloka beslut. För tonåringar bryr sig faktiskt om vad deras föräldrar säger – även om det inte alltid verkar så.

Fem tips till dig som är tonårsförälder!

  1. Visa att du bryr dig. Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.
  2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  3. Hjälp till att säga nej Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
  4. Håll kontakten. Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.
  5. Kom överens med andra föräldrar. Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.

Läs mer på www.tonårsparlören.se

Källa: IQ.se

Till toppen