Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Minskad droghandel i Åkersberga efter riktad insats

En insats mot den öppna droghandeln i Åkersberga har gett goda resultat. Redan efter två veckors arbete var den öppna droghandeln i princip borta från centrum.

– Det var en mycket stor skillnad mot hur det var bara några veckor tidigare. Vi kunde knappt hitta några av våra narkotikasäljare i centrum och antalet "problemungdomar" hade minskat avsevärt. I början av insatsen kunde vi hitta narkotika på de personer vi kontrollerade i centrum men efter ett par veckor var det ingen som hade någonting på sig längre, säger Per Åkermark, polis i lokalpolisområde Täby.

Åkersberga är en av de platser i länet som under en tid haft problem med en allt mer öppen droghandel. En insats, med syfte att stävja problematiken, har under ett antal veckor fokuserat på att rapportera och störa personer som varit tongivande inom narkotikaförsäljningen i Åkersbergas centrala delar.

Samverkan med andra aktörer – viktig del i arbetet

Polisen har i första hand fokuserat på brukarna, men även på säljarna. Knutpunkten för droghandlen har varit i centrum och företrädelsevis har det rört det sig om unga gärningspersoner, födda år 2002 och uppåt.

En viktig del i det långsiktiga brottsförebyggande arbetet är samverkan med andra aktörer, bland annat socialtjänst.

– Tät kontakt med Socialtjänsten är en förutsättning för att vi ska få bort denna typ av personer från den kriminella banan. Det blir en chans för dessa ungdomar att vända livsstil, säger Per Åkermark.

Arbetet mot den öppna droghandeln kommer att fortsätta under året.

Rapporterade brott inom ramen för insatsen

Totalt rapporterades 24 personer.
Varav: 21 st narkotikaärenden (11 fall av eget bruk samt 20 fall av innehav) och 3 st drograttfyllerier.

Dessutom: 2 beslag av pepparsprayer samt 1 kniv och ett antal husrannsakningar har verkställs.

Till toppen