Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Så får du en trygg midsommar

För många är midsommar sill till lunch, dans kring stången och ett fint tillfälle att få njuta av släkt och vänners sällskap. För andra slutar helgen i en cell eller på sjukhus.

– De vanligaste brotten på midsommar är ordningstörning, fylleri och våldsbrott, säger Robert Sverlert, polis i lokalpolisområde Norduppland.

Fylleri- och misshandelsanmälningarna kopplade till firandet i Öregrunds hamn har dock minskat under de senaste åren.

– Det tror jag bygger på att vi har en bra bemanning med hög synlighet och en bra samverkan med övriga aktörer.

Polisen samverkar med Östhammars kommun och socialtjänst, som har nattvandrare ute, samt med kustbevakningen som sköter nykterhet och tillsyn till sjöss.

Robert Sverlert anser att krögarna tar ansvar för sina gäster och tillåter inte överservering eller att folk som beter sig illa.

– De flesta krogar och restauranger har ordningsvakter under midsommar. Polisen har en bra dialog med dessa och stämmer kontinuerligt av läget med dem under kvällen.

Vid många våldsbrott där ungdomar är inblandade finns alkohol med i bilden. Polisen arbetar aktivt med att förebygga detta. Om alkohol hittas hos minderåriga så kommer den att förverkas och kontakt tas med föräldrarna. Om förutsättningar finns görs också en anmälan om langning.

– Jag vill uppmana er föräldrar som har sina tonårsbarn ute på kvällen, att avstå alkohol, ha en dialog med era barn under kvällen och var nåbar på telefon.

Langning av alkohol - polisens arbete
Om du blir utsatt för misshandel

Till toppen