Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Sjöpolisen ökar tryggheten på Volvo Ocean Race

Hallå där Frans Dahlén gruppchef på sjöpolisen i region Väst. I dagarna går Volvo Ocean Race av stapeln i Göteborg. Hur jobbar ni trygghetsskapande?

– Vårt ansvarsområde är sjön och vi jobbar trygghetsskapande genom att upprätthålla den allmänna ordningen på sjön. Man kan säga att vi jobbar på samma sätt som polisen på land, fast med andra förutsättningar. Vi kommer bland annat genomföra nykterhets- och hastighetskontroller.

Hur har sjöpolisen samverkat inför insatsen?

– Vi har samverkat med lokalpolisområde Storgöteborg Hisingen, som leder insatsen. Sedan har vi även haft en samverkan med andra myndigheter och arrangören i både planeringsfasen och nu under själva genomförandet. Bland annat handlar det om att tydligagöra ansvarsområden. Arrangören har exempelvis ansvar för att anvisa plats för åskådarbåtar. Vi ska upprätthålla ordningen och ingripa vid brott.

Om man ger sig ut i båt för att titta på tävlingen, vad ska man tänka på?

– Det kommer vara mycket trafik till sjöss och bitvis väldigt trångt. Det finns även risk för att det kan bli blåsigt och gungigt. Det är bra att tänka på att hålla avstånd och hålla sig inom avgränsade områden. Vi ser fram emot ett väldigt trevligt arrangemang. Under lördagen kommer det också finnas en möjlighet att besöka oss i hamnen. Vi hälsar allmänheten välkomna ombord.

Till toppen