Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Trafiksäkerhetskameror i vägtunnlar ska rädda liv

Nu monteras trafiksäkerhetskameror i vägtunnlar. Under sommaren tas kameror i drift i fyra tunnlar i Stockholm och Göteborg. Målet är att få bilisterna att hålla hastighetsgränsen för att rädda liv.

För att få trafikanterna att hålla hastighetsgränsen sätter Trafikverket nu upp trafiksäkerhetskameror i fyra större tunnlar för att rädda liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får.

– Trafiksäkerhetskamerorna sätts upp i de vägtunnlar som har störst olycksrisk. Kamerorna har anpassats för tunnelmiljö. Syftet är att få högre trafiksäkerhet och bättre framkomlighet, säger Eva Lundberg, nationell samordnare, Trafikverket. Tillsammans med Polismyndigheten sätter Trafikverket nu trafiksäkerhetskameror i vägtunnlarna:

  • Norra länken, Stockholm
  • Södra länken, Stockholm
  • Gnistängstunneln, Göteborg
  • Lundbytunneln, Göteborg

Trafiksäkerhetskamerorna tas i drift sommaren 2018

Trafiksäkerhetskamerorna monteras den 11–15 juni i alla fyra tunnlarna men driftsättningen sker senare. Syftet med kameror i tunnel är inte att bötfälla fortkörare, utan att få trafikanterna att hålla hastighetsgränsen och rädda liv. För att uppmärksamma trafikanterna på att kamerorna finns, sätts vägmärken upp vid infarten till tunnlarna: hastighetsskylt, kameraskylt och tilläggstavla som talar om hur lång sträckan är som har trafiksäkerhetskameror.

Kontaktpersoner

För mer information
Eva Lundberg, Trafikverket, 010-123 58 92
Tony Härdin, Polisen, 070-282 50 58
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Till toppen