Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ansök om vapenlicens i god tid

Handläggningstiden för ansökan om vapenlicens kan variera beroende på säsong och antalet ansökningar. Om ansökningsmängden plötsligt ökar kan handläggningstiden också bli längre. Därför är det viktigt att lämna in sin ansökan om vapenlicens i god tid.

- Handläggningstiden kan variera över året och just nu ligger vi i region Nord bra till och har en handläggningstid på cirka fyra veckor, säger Evelina Fredriksson tf gruppchef för Förvaltningsrätt grupp 2 i region Nord.

Det är viktigt att du som söker licens fyller i din ansökan korrekt samt betalar avgiften. När en ansökan är rätt ifylld och betald hanteras den i turordning, utan undantag.

- Utöver mängden ansökningar så är det ansökningar som inte är fullständiga som fördröjer processen och gör kötiden längre, säger Evelina Fredriksson.

Om din ansökan behöver kompletteras hör en handläggare av sig till dig. Du behöver alltså inte kontakta polisen. Har du en specifik fråga kring ditt ärende eller en annan vapenfråga är det möjligt att höra av sig via växeln till en vapenhandläggare.

Läs mer om hur man ansöker om vapenlicens på polisens webbplats.

Avgifter för vapentillstånd

För att du ska få din ansökan om vapentillstånd prövad måste du betala en avgift. Avgiften gäller själva prövningen och tas därför ut oavsett om din ansökan beviljas eller inte. När avgiften är betald kan polisen börja handlägga ditt ärende. Handläggningen av ditt ärende går fortare om ansökan är komplett från början.

Vapentillstånd

SEK

Tillstånd att inneha skjutvapen, första   vapnet  

700

Nästföljande vapen 

250

Avgift för dubblettbevis av tillstånd   att inneha skjutvapen

180

Tillstånd att inneha ammunition

250

Utfärdande av ett europeiskt   skjutvapenpass 

700

Tillstånd att låna skjutvapen

250

Tillstånd att förvara skjutvapen hos   annan

250

För ansökan om förnyelse av   tidsbegränsade tillstånd tas endast en avgift ut per sökanden oavsett antal   vapen.

250

Förnyande av eller införande av   ytterligare skjutvapen i ett europeiskt   skjutvapenpass    

250

Tillstånd till överföring av skjutvapen   eller ammunition till annat EU-land

250

Tillstånd till införsel av skjutvapen   eller ammunition

700

Tillstånd till att driva handel med   skjutvapen

3 700

Tillstånd att ta emot skjutvapen för   reparation/översyn

2 300

Godkännande av föreståndare för handel   med skjutvapen, ersättare för denne eller person som i vapenhandlares ställe   ska närvara vid provskjutning.

 700

Till toppen