Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Behöver du nytt pass?

Om du inte behöver ett nytt pass under sommaren kan du vänta med att ansöka om nytt pass till hösten. Just nu ansöker många om pass, det gör att det kan vara svårt att hitta tider på vissa polisstationer.

Det tar normalt fem dagar efter att ansökan är godkänd till att handlingen kan hämtas på valfri passexpedition. Från mitten på april, och under några månader framåt, är det högsäsong för passansökningar. Därför kan det vara svårare att hitta lediga tider för att ansöka om pass i vissa delar av landet just nu. Tillverkningstiden är densamma, det vill säga i normalfallet fem arbetsdagar.

– Har du inte behov av ett nytt pass under sommaren kan du vänta med din passansökan till sommarens slut. Det brukar vara lugnare efter sommaren, vilket gör att det normalt är lättare att hitta en ledig tid på hösten, säger Emelie Lindvall, processledare för polisens arbete med pass.

Polisen vidtar nu flera olika åtgärder för att komma tillrätta med problemet, bland annat utökas öppettiderna.

– De passexpeditoner som har tidbokning släpper löpande nya tider. Håll koll på polisens hemsida kontinuerligt för att se när nya tider släpps. Men är du inte i akut behov av ett nytt pass rekommenderar vi att vänta tills efter sommaren, säger Emelie Lindvall.

Till toppen