Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Demokrati- och hatbrottsgruppen har utrett grov mordbrand

På fredagen åtalas tre män för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand mot synagogan i Göteborg i december 2017. Utredare vid polisens demokrati- och hatbrottsgrupp har utrett dådet som misstänks ha hatbrottsmotiv.

– Demokrati- och hatbrottsgruppen har ett regionalt ansvar inom polisen att öka vår förmåga att bekämpa hatbrott och brott mot grundläggande fri- och rättigheter. Det är en viktig regional resurs som har haft stor betydelse i den här utredningen, säger Helena Trolläng, chef för polisens utredningsenhet i region Väst där gruppen ingår.

Polisen larmades om en misstänkt grov mordbrand mot synagogan i centrala Göteborg på lördagskvällen den 9 december. Flera utredare vid demokrati- och hatbrottsgruppen har sedan dess arbetat med förundersökningen som letts av kammaråklagare Stina Lundqvist.

Enligt den stämningsansökan som lämnas till Göteborgs tingsrätt på fredagen misstänks den grova branden ha hatbrottsmotiv.

Begreppet hatbrott avser alla brott där ett motiv varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av föreställning om ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller annan liknande omständighet.

Till toppen