Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

”Det fanns inte tid att vänta på ambulans”

Det är tidig eftermiddag när en bil kör in vid akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. I bilen finns bland annat en 28-årig man. Han är svårt skadad.

En stund tidigare har den 28-årige mannen befunnit sig på sin arbetsplats, en restaurang på Dicksons väg. En stund tidigare har han blivit skjuten med flera skott. Det är den 7 juli 2017.

- Det fanns inte tid att vänta på ambulans. Att han körs in i en privat bil räddar troligtvis hans liv, säger Stefan Borvén, en av utredarna som arbetat med ärendet.

Åtta år tidigare har den nu skjutne mannen kommit till Sverige. För att ta sig hit har han lånat pengar av sin faster, som redan bor i Sverige. Det är också hos fastern och hennes då 10-årige son han bor den första tiden efter att han kommit hit. Lånet har 28-åringen sporadiskt betalat tillbaka och det ska vid tidigare tillfällen ha uppstått diskussioner om återbetalningen. Tiden går och fasterns son, den skjutne mannens kusin, växer upp. När skottlossningen på Dicksons väg inträffar är han 18 år gammal och dömd för bland annat ringa narkotikabrott och våld mot tjänsteman.

Vid 14-tiden den 7 juli kommer två män till restaurangen där 28-åringen arbetar. En annan anställd hämtar 28-åringen, som går ut för att prata med de två männen. Knappt två minuter senare skjuts han med flera skott. Gärningsmännen lämnar sedan platsen i bil. När 28-åringen kommer in till sjukhuset är hans tillstånd så allvarligt att han sövs ner direkt. Först tre dagar efter händelsen kan ett första förhör hållas med honom. Han pekar då ut sin kusin som gärningsman.

-  Genom vittnesförhör visste vi att det fanns en skuld och att det rörde sig om pengar. Det fanns vittnen som hört delar av konversationen som utspelade sig innan skotten avlossas, där det pratades om mammans pengar. Det är en viktig del. Hade inte de uppgifterna framkommit hade det varit ord mot ord, säger utredaren Ola Lenander som också arbetat med ärendet.

Den 25 juli påträffas den misstänkte hos en släkting. Han är då sedan tidigare anhållen i sin frånvaro och utredarna har börjat nysta i ärendet från olika ändar. Bland annat inhämtas telefonlistor gällande den misstänktes telefon, där man kan se hur telefonen kopplat upp mot olika master innan och efter skottlossningen på Dicksons väg, sms-konversationer och vilka samtal telefonen ringt och tagit emot. Man begär också ut samtalslistor från den misstänktes mammas och andra släktningars telefoner.

-  Vi såg till exempel att det var en väldig intensitet i samtalen från hans familj strax efter skottlossningen. Det rings också en del ovanliga samtal inom familjen, säger Stefan Borvén.

I moderns telefon hittas också meddelanden där det framgår att sonen anklagas för att ha skjutit 28-åringen av dennes fru och hennes familj. Tillsammans skapar informationen kompletterande pusselbitar till tidsaxlar, rörelsemönster och vittnesuppgifter. Den misstänkte gärningsmannen vägrar att prata med polisen och det finns ingen teknisk bevisning som knyter honom till brottsplatsen.

-  Vi hade inget vapen, inget DNA, inga fingeravtryck, men det vi hade det slet vi med. Det som är avgörande i ärendet är också att vi har vittnen som ställer upp och berättar vad de har sett och hört vilket styrker målsägarens uppgifter, säger Stefan Borvén.

Den 28 februari i år dömdes den nu 19-årige mannen i tingsrätten till fem års fängelse för försök till mord på sin kusin. Domen överklagades, men försvaret valde att dra tillbaka överklagan då nya uppgifter framkom om hur nära det var att 28-åringen faktiskt miste livet.

-  Vi visste inte om han skulle överleva. När han kom in till sjukhuset hade han knappt en liter blod kvar i kroppen. Hade han kommit in två minuter senare hade han troligtvis inte klarat sig, säger Stefan Borvén.

Ärendet är en av flera utredningar kring grova brott som lett till fällande dom under våren.

Till toppen