Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Polisen släpper fler passtider i region Mitt

Utökade öppettider i Gävle, Västerås och Uppsala ger fler bokningsbara tider för att ansöka om pass i polisregion Mitt. Totalt finns upp emot 1 000 extra tider per vecka i regionen.

Under våren har passexpeditionerna i Enköping, Bålsta, Gävle, Köping och Uppsala infört tidsbokning för att ansöka om pass. I Västerås infördes tidsbokning redan i september 2017.

– Vi har sett att väntetiderna för att få en bokad tid har varit alldeles för långa. Därför utökar vi nu öppettiderna på de stora passorterna som har bokningsbara tider och vi förstärker med extra personal på passexpeditionerna, säger polismästare Lena Tysk, vid polisen i region Mitt.

De nya öppettiderna gäller i första hand fram till midsommar och insatsen frigör upp emot 1 000 extra tider per vecka i region Mitt. De extra tiderna är koncentrerade till kvällstid, men den som inte hittar en tid som passar rekommenderas att besöka webbokningen regelbundet.

– Det sker ofta om- och avbokningar och vi släpper regelbundet nya tider. Vår hemsida har aktuell information om öppettider och lediga tider.

Det går att hämta ut sitt pass utan att boka tid och på valfri polisstation i Sverige. Handläggningstiden för att få sitt pass efter ansökan är precis som tidigare fem arbetsdagar i normalfallet.

– Därför vädjar vi till dem som inte behöver förnya sitt pass förrän till hösten att vänta med att boka tid till längre fram. På så sätt kan vi prioritera dem som behöver pass i sommar.

Polisen inför tidsbokning i flera polisområden för att förenkla för den som ansöker om pass och nationella id-kort. Tidsbokning innebär att de sökande slipper köa ibland i flera timmar. Normalt tar det bara 5-10 minuter att ansöka om pass.

Nya tider släpps kontinuerligt på polisen.se. Lediga tider släpps löpande med vissa intervall och vid t ex återbud. Tillgången till lediga tider är densamma oavsett om du bokar själv via polisen.se eller ringer. Den som inte har tillgång till internet kan ringa 114 14 och få hjälp att boka tid via växeln. Växeln 114 14 har dock inga andra tider än de som finns på webben.

Här kommer några tips på hur du underlättar ditt besök:

  • Kontrollera öppettider och om den passexpedition du tänkt besöka har tidsbokning eller inte. https://polisen.se/tjanster-tillstand/pass-och-nationellt-id-kort/boka-tid-hitta-passexpedition/

  • Just nu är det många som besöker oss och det kan vara långa köer eller svårt att hitta tider. För att undvika köer och väntetider så är det bra att vänta till efter högsäsong med att ansöka om en ny resehandling om det är möjligt.

  • Vissa länder kräver att passet ska vara giltigt inte bara vid inresan utan också sex månader efter inresan, men inte alla. I samtliga Schengen-länder krävs till exempel att passet är giltigt under resan. Kontrollera med resmålets ambassad om du behöver förnya ditt pass redan nu.

  • Tänk på att ha med medgivande från vårdnadshavare för barn under 18 år om båda föräldrarna inte är med vid ansökningstillfället. Du hittar blanketten här: https://polisen.se/tjanster-tillstand/pass-och-nationellt-id-kort/barn-och-ungdomar-pass/

  • Du behöver ha med dig en svensk giltig id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt.

Frågor från media besvaras av polismästare Lena Tysk.

Till toppen