Hallå där, Henrik Norgren ...

Polis vid polisbil

Henrik Norgren

Du är till vardags gruppchef för ett turlag i Västra Fyrbodal, men har gått till final i tv-programmet Robinson.

Varför sökte du till programmet?

- I min värld är det den optimala utmaningen, att få testa var de egna gränserna går – utan mat och sömn och att umgås med personer som man inte har valt själv. Det är verkligen att gå utanför sin komfortzon.

Vilken strategi har du haft för att inte röstas ut i öråden?

- Jag har valt att vara mig själv och varit tydlig med vilka personer som ger mig energi och vilka som suger energi. Jag har haft tur och hittade likasinnade, som jag valde att hänga med. Vi gav energi till varandra och bildade en pakt, om kallar det så.

Vilken nytta har du haft av att vara polis?

- Jag kanske har haft ett större tålamod med människor. I jobbet är jag van vid att hantera personer som är i olika sinnestämningar – arga eller ledsna. Jag har tagit med mig den erfarenheten och brusar inte upp för minsta lilla. Jag har varit mig själv och har försökt sitta lugnt i båten. Sedan är det bra att vara vältränad – det är fysiskt påfrestande att vara med i Robinson. Jag var i fysiskt god form och gick ändå ned 14,5 kg.

Vilka erfarenheter från ölivet tar du med dig tillbaka till arbetet?

- Till vardagen i stort, inte bara jobbet, tar jag med mig att man ska vara tacksam för det man har och uppskatta det. Det är lätt att ta saker för givna. Möjligheten att sova gott och äta när man vill, och att umgås med människor som är snälla mot en – det har jag saknat. Det är också viktigt att ha en förståelse för att människor är olika.

Varför valde du att satsa på polisyrket framför en karriär inom tv?

- Polisyrket har alltid varit ett yrke jag sett upp till. Varje dag är inte den andra lik. Man vet inte vad som ska hända, och det är något jag ser positivt på – det utvecklar mig att vara med om olika utmaningar. Framför allt uppskattar jag att man hela tiden träffar medmänniskor ute i samhället som man kan hjälpa. Jag utvecklas genom det och det är häftigt!

Vilket är ditt bästa överlevnadstips på en öde ö?

- Mat, givetvis. Det bästa är om man kan nyttja det som naturen har att erbjuda. Men jag skulle nog också ta med mig andra kläder, som står emot vatten och vind. På Fiji om nätterna är det fruktansvärt kallt. När det regnade hade jag en bomulls-hoodie som blev genomblöt och låg och frös i kalsongerna. Eld är också a och o. Lär er göra upp eld utan tändstål!

Är du redo för en större uppgift?
Sök till polisutbildningen 14-31 maj.

Till toppen