Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Marcus berättar om polisyrket

Marcus

Marcus drömde om att bli polis redan som barn. Nu har han arbetat i yttre tjänst i 14 år och beskriver yrket som omväxlande och spännande.

Marcus, från ingripande verksamheten (IGV), arbetar i yttre tjänst. Det har han gjort i 14 år och tycker fortfarande att det är lika roligt att gå till jobbet.

- Jag ställs hela tiden inför nya utmaningar och problemlösningar, vilket innebär att jag lär mig nya saker varje dag. Dessutom får jag uppleva många olika situationer och chansen att påverka, vilket skapar en drivkraft att vilja fortsätta som polis, berättar Marcus.   

Vad gör ni inom IGV?

Inom IGV åker man på alla pågående brott, utryckningar och andra ärenden som kommer från Polisens ledningscentral. Vi ansvarar även för egna ärenden och försöker hela tiden röra oss ute på offentliga platser för att visa att vi finns och på så sätt skapa trygghet. Genom att vistas ute på olika platser kan vi både upptäcka och förebygga olika typer av brott. Vi arbetar även med olika utredningsåtgärder och sitter exempelvis med på förhör.

Det är ett flexibelt och mångfaciterat yrke, där man får chansen att hantera olika typer av arbetsuppgifter och ärenden. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är variationen i yrket - ingen dag är den andra lik. Som polis ställs man hela tiden inför nya utmaningar och tvingas reagera, agera och ta ställning utefter situation. Varje ärende är unikt, vilket är stimulerande eftersom jag hela tiden tvingas vara kreativ och göra olika bedömningar.  

Vad krävs för att bli polis?

För att bli polis krävs det att man har en god självinsikt och är trygg i sig själv. Som person ska man vara lugn och sansad, det gäller att kunna lita till sina egna förmågor.

Har du några tips till personer som funderar på att söka till polisutbildningen?

Att vara sig själv – det är det absolut viktigaste. Stå upp för din åsikt och värdesätt etik och moral. Sen är det självklart en fördel om man har bra fysik.

Vill du också ha en större uppgift? Bli polis.

Mellan den 14-31 maj kan du söka till polisutbildningen med start vårterminen 2019.

Här kan du läsa mer om polisutbildningen och hur du ansöker

Till toppen