Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Myndighetsgemensam insats mot exploatering av arbetskraft

Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket har genomfört ett hundratal oanmälda kontroller på biltvättar, bilverkstäder och företag som arbetar med bilrekonditionering i flera städer i hela landet.

-Dessa företag ingår i branscher där risker finns att personer utnyttjas. Det kan handla om farlig arbetsmiljö, liten eller ingen lön eller att man tvingas sova på arbetsplasten, säger Per Englund, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Polisens fokus har varit att leta efter personer som är utsatta för brott. Totalt kontrollerades 107 företag och 391 personer. Av dem befann sig 27 personer i riskzonen för att vara utnyttjade eftersom de saknade arbetstillstånd eller tillstånd att vistats i landet. Dessa personer medtogs till polisstationen för vidarehandläggning. Mot fuskande företagare startade en polisutredning för bland annat brott mot utlänningslagen.

Arbetsmiljöverket fann allvarliga brister på 9 av 10 arbetsplatser. Kontrollerna ledde till cirka 70 sanktionsavgifter, främst för att billyftar och kompressorer inte var besiktigade. 50 inspektionsmeddelanden kommer att skickas ut med krav om kemikalierisker, rasrisker i lokaler och skyddsutrustning.

Skatteverket har genomfört 70 stycken kontroller och det resulterade i 19 stycken överväganden om kontrollavgift. Skatteverkets kontroller har inriktats mot kassaregister och frågor kring hur försäljningen redovisas.

Nytt för i år är att Jämställdhetsmyndigheten medverkar. Deras uppdrag är att koordinera myndighetsinsatser då fall av misstänkt människohandel påträffas, och utgöra länk till bland annat sociala myndigheter i kommunerna.

Detta är den andra gemensamma nationella insatsen som genomförts för att komma åt företagare som medvetet fuskar för att vinna fördelar över konkurrenterna och för att se till att arbetstagare inte far illa eller blir utnyttjade.

-Denna typ av gemensamma arbetsplatsinspektioner sänder en stark och viktig signal till arbetsgivare och deras organisationer att förebygga arbetskraftsexploatering och människohandel mot tvångsarbete, säger Per Englund.

Insatsen och tillslagen under förra veckan ingår i en större Europagemensam insats mot otillbörlig arbetsplatsexploatering.

Till toppen