Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen släpper ytterligare 10 000 passtider i region Väst

Under fredagen har polisen i region Väst släppt ytterligare 10 000 bokningsbara tider för passansökningar i Göteborg, Halland och Älvsborg. I region Väst har polisen behandlat 16 000 fler ansökningar under april i år jämfört med april 2017.

Trots den kraftiga ökningen under våren av antalet passansökningar är handläggningstiden för att få sitt pass efter ansökan precis som tidigare fem arbetsdagar i normalfallet.

– Vi gör allt vi kan för att serva allmänheten med så många bokningsbara tider som möjligt i de receptioner i Västsverige som har infört tidsbokning. Därför har vi släppt ytterligare 10 000 tider i dag. Dessutom har vi förstärkt de receptioner som fortfarande enbart har öppet för drop-in-ansökningar, säger kommissarie Jan Schütt vid polisen i region Väst.

Polisområde Halland har sedan tidigare haft tidsbokning för ansökan om resehandlingar. Nu gäller enbart tidsbokning även i polisområdena Storgöteborg och Älvsborg.

– Polisen inför tidsbokning i flera polisområden för att förenkla för den som ansöker om pass och nationella id-kort. Tidsbokning innebär att de sökande slipper köa ibland i flera timmar. Normalt tar det bara 5-10 minuter att ansöka om pass, säger Jan Schütt.

Polisens senaste statistik visar att 48 000 personer ansökte om pass i region Väst under april månad, vilket är en ökning med 16 000 ansökningar jämfört med april 2017.

– Personalen i polisens receptioner har jobbat stenhårt under våren för att ta emot så många passansökningar som möjligt. Årets ökning saknar motstycke och förklarar varför tiderna bokats upp så snabbt. Därför vädjar vi fortfarande till dem som inte behöver förnya sitt pass förrän till hösten att vänta med att boka tid till längre fram så att vi kan prioritera dem som behöver pass i sommar, säger Jan Schütt.

Polisen i region Väst fortsätter att löpande släppa fler bokningsbara tider som blir tillgängliga på webbplatsen polisen.se. Att hämta ut sitt färdiga pass kan göras utan tidsbokning och i valfri passexpedition i Sverige.

– Parallellt rekryterar vi fler passhandläggare och stärker upp bemanningen på olika sätt för att ge så god service som möjligt. Den som befinner sig på annan ort i Sverige behöver inte ansöka om pass på hemmaplan utan kan göra det i vilken passexpedition som helst, säger Jan Schütt.

Nya tider släpps kontinuerligt på polisen.se. Lediga tider släpps löpande med vissa intervall och vid t ex återbud.Tillgången till lediga tider är densamma oavsett om du bokar själv via polisen.se eller ringer. Den som inte har tillgång till internet kan ringa 114 14 och få hjälp att boka tid via växeln. Växeln 114 14 har dock inga andra tider än de som finns på webben.

Frågor från media besvaras av kommissarie Jan Schütt.

Mer information om Polisens arbete finns på www.polisen.se

 

Till toppen