Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Samverkan minskar brottsligheten i Bergsjön

Sedan 2014 har delar av brottsligheten minskat med 41 procent i Bergsjön. Detta är resultatet av ett antal insatser och en bred samverkan i det brottsförebyggande arbetet.

Bergsjön i nordöstra Göteborg är ett av landets särskilt utsatta områden. Brottsligheten har historiskt varit hög. Nu börjar dock samverkan mellan olika aktörer och en rad insatser ge effekt.

– Mellan september förra året och fram till april i år har narkotikabrott, skadegörelse och våldsbrotten gått ner med 41 procent, jämfört med samma period sedan 2014, säger Christian Nylén på polisen.

Olika insatser och samverkan

Under perioden har polisen arbetat intensivt med så kallad "hotspot"-patrullering, som något förenklat handlar om att vara på vissa givna platser vid olika tidpunkter på dygnet. Detta i kombination med kameraövervakning och riktade insatser mot personer i olika kriminella nätverk, är några av de metoder som nu gett resultat. Samtidigt har polisen även samverkan med tillståndsenheten i Göteborgs stad, vilket har resulterat i indraget utskänkningstillstånd. Detta i sin tur har också haft en lugnande effekt.

I september förra året misshandlades en ordningsvakt på Rymdtorget i Bergsjön. Sedan dess har bostadsbolagen upphandlat fler väktare, som också bidragit till en ökad trygghet. Stadsdelen har under perioden ökat sin närvaro med personal och fältarbetare. Totalt sett har olika aktörer gemensamt bidragit till den goda trenden.

– När vi ser siffrorna är det utifrån alla åtgärder som vi sammanlagt gjort i stadsdelen. Det visar också hur svårt polisarbetet är och att det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste samverka, säger Christian Nylén.

Forskning

Siffrorna är också en grund för en kommande utvärdering av själva kameraövervakningens effekter på den lokala brottsligheten och utredningsresultat.

– Det är för tidigt att dra några konkreta slutsatser. Jag kommer titta på den del som handlar om kameraövervakning och jämföra mellan olika platser och där man också jobbar på lite olika sätt. Men vi kan redan nu konstatera att det ser lovande ut, säger Manne Gerell, på kriminologiska institutionen vid Malmö universitet.

Resultatet så här långt är också en sporre i det fortsatta arbetet för att öka tryggheten i området.

– Kamerorna är ett bra komplement i vårt utredningsarbete och kan ha en brottsförebyggande och trygghetsskapande effekt. Vi kommer huvudsakligen fortsätta med vår "hotspot"-patrullering och lägga resurser på individer som ställer till det i området. Sedan jobbar andra aktörer vidare med social prevention och skapar förutsättningar för att människor inte ska hamna i utanförskap och kriminalitet. Tillsammans ökar vi tryggheten, säger Ulf Merlander, lokalpolischef i Storgöteborg Nordost.

Till toppen