Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Trafiknykterhetens dag

Cirka 485 000 barn lever i en familj där en eller fler har ett pågående risk- eller missbruk. Den 22 maj är det Trafiknykterhetens dag.

Om man straffas för rattfylleri är påföljden oftast dagsböter och för grovt rattfylleri fängelse. Körkortet återkallas så gott som alltid av Transportstyrelsen. Den som får sitt körkort återkallat längre än 12 månader måste göra ett nytt förarprov.

I en rattfyllerisituation kan det finnas offer, som kanske inte syns. Enligt Folkhälsomyndigheten så finns det idag cirka 485 000 barn som lever i en familj där en eller fler har ett pågående risk- eller missbruk.

När polisen ertappar någon som kör påverkad av alkohol eller droger, och denna bor ihop med egna eller andra barn, skickas en anmälan jml SoL 14 kap 1 § till socialnämnden (socialtjänstlagen).

Känner du någon som har ett pågående risk - eller missbruk? På Vårdguiden 1177 kan man hitta hjälp för att komma i kontakt med rätt vårdinstans. Vill du tipsa polisen om att någon kör påverkad, ring 114 14. Vid pågående akut brott, ring alltid 112.

Till toppen