Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Trimmade mopeder och mopedstölder

moped

Moped

Mopeder, som används rätt, ger många ungdomar en möjlighet att transportera sig mellan hemmet/skola och kompisar/aktiviteter.Men används mopederna på fel sätt ökar riskerna för att man skadas i trafiken och att människor känner sig otrygga i trafikmiljön.

Trimmade mopeder och körbeteende
Många av de mopeder som polisen stoppar visar sig ha ändrats för att kunna framföras i en högre hastighet. Forskningen visar på att unga förare inte har den erfarenhet eller omdöme för att köra i de hastigheterna. 

Om en förare stoppas av polisen rapporteras denne för olovlig körning. Kan man i utredningen även visa på att vårdnadshavare känt till trimningen kan även denne rapporteras för tillåtande av olovlig körning.

Ibland ser mopedförare mopeden som ett fordon att leka med. Man kör på bakhjulet ute på vägen, kör på gång- eller cykelbanor, kör om andra fordon på fel sida, sneddar över gräsytor, kör eller skjutsar utan hjälm eller struntar i att knäppa hakremmen. När det kommer till utrustningen förekommer det att man tar loss registreringsskylten, tar bort utrustning såsom backspeglar och kör med dåliga bromsar/trasiga lampor.

Problemen som vi nämner medför att riskerna för trafikolyckor, personskador och dödsfall ökar. Vi vill poängtera att huvuddelen av mopedförarna sköter sig. Polisen vill bara att ingen skadas i trafiken och att man känner sig trygg i samhället.

Mopedstölder

Stölder av mopeder ökar i Region Nord och de flesta mopedstölderna sker under sommarmånaderna.

 Mopedstölder, region nord:

Län

2018 (1 jan-7 maj)

2017

2016

Norrbotten

5

80

72

Västerbotten

14

177

116

Jämtland

7

34

38

Västernorrland

7

133

107

Det finns några enkla åtgärder man kan använda sig av för att minska risken att mopeden blir stulen:

  • Lås fast mopeden med ett godkänt lås och kedja. Det räcker inte med styrlåset.
  • Om möjligt, ställ in mopeden nattetid.
  • Märk mopeden med personnummer och skriv upp ramnumret på mopeden.

Läs mer om hur du kan sydda dig mot stölder här

Till toppen