Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Veterandagsfirande i Göteborg

Veterandagen_2018_Gbg_1

Bild: Tomas Seger

Ett stort antal människor har gjort fredsbevarande och humanitära insatser runtom i världen. Idag har det flaggas för Sveriges alla veteraner och deras anhöriga. I Göteborg firades Veterandagen för första gången officiellt med parad och ceremoni.

En veteran är en person som varit utsänd av svenska staten i olika fredsfrämjande humanitära insatser samt bistånds- och utvecklingsinsatser. Veteraner är inte enbart militär personal utan exempelvis poliser, kustbevakare, räddningstjänstpersonal och sjukvårdspersonal. Göteborgs stad, i samarbete med veteranföreningen Fredsbaskrarna Väst och Polismyndigheten arrangerade idag för första gången en officiell dag för att hedra alla veteraner och deras anhöriga.

– Vår personal bidrar till en stabilare omvärld. Det är viktigt att vi tar till vara deras erfarenheter och hedrar deras insatser. Stödet från anhöriga är viktigt och detta vill vi också uppmärksamma med dagen, säger Klas Johansson, tf regionpolischef region Väst.

Firandet inleddes under eftermiddagen med en marsch från Götaplatsen, samtidigt som ett transportplan av modellen TP 84 Hecules gjorde en överflygning över centrala Göteborg. Marschen avslutades sedan med en ceremoni vid Gustav Adolfs torg med kransnedläggning och tal.

– Jag fick en inbjudan från göteborgskollegor och har åkt hit från Värmland. Det här betyder mycket för alla som har gjort FN-tjänst, EU-tjänst eller vad man nu har gjort för att bevara fred i världen. Och faktiskt också hedra dem som inte kom hem från mission, säger Elisabet Gustavsson, som varit på mission för polisen i Sydsudan och Georgien.

I Sverige finns cirka 120 000 veteraner och bara i Göteborgsområdet omkring 15 000. Polisens utlandsstyrka är en del i det internationella arbetet och utgörs av svenska polisanställda i internationell tjänst. De anställda deltar i insatser för att främja fred och säkerhet och förebygga konflikter över hela världen. Syftet är att stärka rättsväsendet i de länder där de genomförs. På så sätt minskar även den globala brottsligheten och dess förgreningar till andra länder, däribland Sverige. Polismyndigheten har haft ca 1 850 polisanställda som har tjänstgjort i olika missioner sedan Polisens utlandsstyrka bildades i januari 2000.

2010 blev det lagstadgat att statliga myndigheter som har personal på internationella insatser har ett utökat ansvar att ta hand om sina veteraner och deras anhöriga.

– En viktig uppgift är att ta tillvara på de erfarenheter som våra anställda tar med sig hem. Under tiden utomlands har de bidragit till att stärka rättsväsendet, men också till att minska den globala brottsligheten och dess förgreningar till andra länder, säger Mikael Borggren, som är samordnare inom polisen i region Väst för de polisanställda som tjänstgjort utomlands.

Till toppen