Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åk med eftertanke!

lavinområde

Med anledning av att det den senaste tiden har förekommit ett flertal laviner i vårt område vill vi från polisen i polisregion Nord uppmana er som tänker åka ut i fjällvärlden att vara uppmärksam och undvika att vistas i lavinområde.

Oavsett om du åker skidor eller kör skoter i fjällvärlden kan ibland vädret hindra oss från våra planer, hårda vindar, kraftigt snöfall, obefintlig sikt, sträng kyla eller töväder med stora vattenmängder.

- Följ uppmärkta leder eller åk i breda öppna dalar lång ifrån sluttningar, det är också viktigt att du har koll på vädret och din utrustning, säger Peter Borg, polisens fjällräddningssamordnare.

- Prata också med lokalbefolkningen innan du ger dig ut, de har ofta en bra uppfattning om hur det förhåller sig i området du tänker vistas i, fortsätter Peter Borg. 

En lavin eller ett snöskred är en stor mängd snö i snabb rörelse ner för en sluttning. Är sluttningen brant och lång är hastigheter över 100 km/timmen inte ovanliga. Den snörika vintern gör att det nu är stora risker för laviner, varför vi från polisen vill göra dig uppmärksam på några viktiga saker att tänka på.

  • Åk inte i branta sluttningar, särskilt inte dagarna efter kraftiga snöfall, hård vind eller kraftigt stigande temperatur. De flesta laviner inträffar dygnet efter ett kraftigt snöoväder.
  • Om ni är många, åk en i taget. Då blir belastningen på snön mindre.
  • Att följa kammar och ryggar är det flackaste vägvalet och därför ofta det säkraste.
  • Åk aldrig så att du belastar snötäcket ovanför en annan skidåkare

 

Till toppen