Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Dom efter omfattande utredning i Falkenberg

IMG_9065 - Kopia

Beatrice Damirjian som är utredare i Falkenberg har samordnat ärendena i utredningen. Bild: Gith Thedvall

Idag fredag föll domen i ett uppmärksammat ärende där målgruppen för brotten varit äldre. Mannen som tidigare dömts för liknande brott fälls nu på ytterligare 20 åtalspunkter varav 15 är grova stölder från äldre personer.

Mannen som är född 1980 har tidigare dömts i Skåne för liknande brottslighet. Han fick då tre års fängelse och tio års utvisning för sammanlagt 15 åtalspunkter. Domen idag blev två års fängelse och livstids utvisning från Sverige. Straffvärdet för de nya brotten är fängelse i tre till fyra år men eftersom brotten har begåtts innan de brott han redan har dömts för blir den nya domen i praktiken en påbackning på hans tidigare straff. Det betyder att han för sin brottslighet får fem års fängelse sammanlagt.

Jon Lindahl vid Åklagarkammaren i Halmstad är åklagare i ärendet. Rätten har delat hans uppfattning om brottslighetens allvar och han är därför nöjd med domen.
– Den här mannen har medverkat i en mycket förslagen brottslighet. Gruppen han ingår i har agerat utifrån en förutbestämd brottsplan där de systematiskt riktat in sig på äldre brottsoffer som har svårt att värja sig mot den här typen av angrepp, säger han.

Samordning i Falkenberg

Det är en omfattande utredning som ligger till grund för åtalet. Sammanlagt 45 åtalspunker och cirka 150 brottsmisstankar ingår i utredningen. Beatrice Damirjian som är utredare i Falkenberg är den som samordnat ärendena i utredningen.
– Första brottet skedde i Växjö den 7 oktober 2015. Strax efter – den 21 oktober samma år gjordes ett liknande brott i en butik i Falkenberg. Vi hade övervakningsfilmer från butikerna men visste inte personernas identitet, säger hon.

Flera personer misstänkta

Sammanlagt fyra personer är misstänkta i utredningen. Den 18 januari i år beslutade Jon Lindahl att begära de övriga tre häktade i sin frånvaro. En man född 1974 greps i Bukarest i Rumäninen den 13 mars i år och sitter nu häktad där. En man född 1972 sitter i fängelse för liknande brott i Österrike och kommer att utvisas därifrån och utlämnas till Sverige i december. En kvinna född 1988 är fortfarande häktad i sin frånvaro men har inte hittats. Det finns ytterligare en man som kan knytas till utredningen eftersom han syns på övervakningsfilmer men hittills saknas en säker identitet på honom.
– Det känns bra att vi inom en snar framtid kommer att kunna lagföra de övriga tre misstänka också, säger Beatrice Damirjian.

Svåra utredningar

Det finns flera svårigheter i utredningar av den här typen av brott.
– Först och främst måste vi ha en identitet. Även om vi har dem på film så vet vi inte vilka de är. Brottsligheten sker under lång tid och de flyttar sig snabbt mellan städer. När anmälningarna kommer in i hela södra Sverige ända upp till strax norr om Stockholm som de gjort i det här fallet är det viktigt med samordning för att komma vidare i utredningen, säger Beatrice Damirjian.

Brotten har ofta skett inne i en matvaruaffär. Tillvägagångssättet som använts är framför allt att distrahera den äldre personen genom att till exempel fråga om någon vara samtidigt som den andre tar plånboken i väskan som ligger i eller hänger på kundvagnen eller rollatorn.
– Den här gruppen har arbetat tillsammans och det har alltid varit kvinnan som distraherat och medan en av männen hållit vakt så har den andre stulit plånboken, säger Beatrice Damirjian.

Distraherar den äldre och personal

Genom tidsangivelser för brotten och uttag i bankomater ser man att de efter brottet förflyttar sig snabbt till en eller flera bankomater för att ta ut pengar. I vissa fall har de också försökt handla med målsägandes kort i någon butik. De beger sig sedan snabbt vidare till nästa stad.
– Det finns också fall där vi ser på filmerna att kvinnan distraherat kassörskan när en äldre person ska knappa in sin kod för att betala med kort. Mannen har då passat på att titta på koden och sedan stjäls kortet från den äldre personen. Ibland medan den äldre packar in varorna i sin bil och lagt ifrån sig väskan för en stund, säger Beatrice Damirjian.

Samordning av ärenden i landet

Utredare inom polisen i hela landet har deltagit i utredningen. För Beatrice har uthålligheten varit avgörande för det framgångsrika resultatet.
– När vi är en myndighet som arbetar i samma system blir de här utredningarna enklare att hålla ihop än tidigare. De utredare som haft ärendena från början runt om i Sverige har varit engagerade och gjort ett riktigt bra jobb.

– Det här är riktigt fula brott och alla har jobbat hårt för att lösa det, säger hon.

Brottsförebyggande dom

Beatrice Damirjian har utrett ärendet från start medan Jon Lindahl kom in som åklagare i höstas.
– Jag är övertygad om att domen ger en stark signal till personer i andra länder som tror att det är lätt att begå brott i Sverige och komma undan med det. De som begår de här brotten är rutinerade och självsäkra men den här domen sprider sig i andra länder och fungerar därför brottsförebyggande. Det är mycket tack vare Beatrices och övriga utredares uthållighet som den här mannen kunde lagföras och ytterligare tre personer är häktade i sin frånvaro, säger Jon Lindahl.

Till toppen