Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Färre inbrott i Skärholmen

Sju personer ur ett inbrottsnätverk har häktats under vintern. Det har resulterat i väsentligt färre inbrott i Skärholmen och delar av polisområde Stockholm Syd.

Antalet inbrott följer generellt ett säsongsmönster där perioden oktober till december samt även juli månad sticker ut som de mest belastade.

Men oavsett årstid tillhör lokalpolisområde Skärholmen vanligtvis ett av de mest inbrottsdrabbade områdena i polisområde Stockholm Syd. Så har dock inte varit fallet sedan början av februari. En starkt bidragande orsak är att sju medlemmar ur ett inbrottsnätverk sitter häktade.

- De sju häktade har gripits i omgångar under vintern och vi har kunnat se ett ordentligt fall i framförallt lokalpolisområde Skärholmens inbrottsstatistik men även för hela polisområdet efter gripandena, säger Jimmy Engfors, brottsamordnare i polisområde Stockholm Syd.

Sammanlagt misstänks i nuläget de sju häktade för 20 grova stölder eller försök till grov stöld.

- Men antalet bostadsinbrott som de aktuella personerna misstänks ligga bakom är väldigt många fler. I de ärendena saknas tyvärr bevisning för att komma vidare med utredningarna, tillägger Jimmy Engfors.

De häktade tillhör ett sydamerikanskt inbrottsnätverk som varit verksamma i Sverige sedan ett flertal år tillbaka.

- Det aktuella nätverket siktar in sig på bostäder som ligger på markplan och drabbar då såväl villor som radhus, samt även lägenheter där man utan svårighet kan bryta sig in. Inbrotten tar sällan mer än fem minuter och stöldligorna söker ofta samma gods – hemelektronik, kontanter, klockor, guld och smycken som får plats i en ryggsäck.

Störst möjlighet att gripa tjuven eller tjuvarna är om en person reagerar när stölden pågår.

- Gripandet sker ofta på bar gärning när den drabbade, grannen eller ett rådigt vittne larmar polisen och lämnar uppgifter om position och signalement. Det kan vara helt avgörande för om tjuvarna grips, säger Engfors.

Även om det är få inbrott i Skärholmen just nu kan läget snabbt förändras. Efter att tjuvarna lämnat landet eller sitter frihetsberövade fylls nätverken på med nytt folk, och givetvis härjar även andra ligor och då ofta samtidigt.

Så skyddar du dig mot inbrott

När du reser bort, tänk på att:

 • Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
 • Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.
 • Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
 • Ha timer på radion så den går i gång med oregelbundna mellanrum.
 • Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.
 • Vidarekoppla eventuellt telefonen.

Du som bor i villa/radhus, be någon om hjälp med att:

 • Klippa gräsmattan om du är bortrest länge.
 • Hänga sin tvätt på din torkställning.
 • Skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.
 • Slänga sopor i din soptunna ibland.
 • Parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.
Till toppen