Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Förbättrad passagerarkontroll

I dag påbörjas implementeringen av ett nytt system för insamling och bearbetning av passageraruppgifter på Arlanda flygplats. Därmed får polisen större tillgång till information om passagerare som kommer till Arlanda från länder utanför EU och Schengen.

– Det här innebär att resenärer kan kontrolleras innan ankomst till Sverige, vilket möjliggör för förberedande åtgärder, och mer fokus på personer som kan tänkas begå brott, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen, Noa.

Systemet (PITA) tar emot "Advance Passenger Information" (API), vilket är incheckningsuppgifter som motsvarar de uppgifter som finns i passets/id-handlingens maskinläsbara del. De hämtas in av flygbolagen vid incheckning, och får enbart samlas in från ankommande flyg från länder utanför EU och utanför Schengen.

En pilotdrift har pågått på Arlanda sedan maj 2017 med åtta flygbolag, som visar att systemet är enkelt att använda och har bland annat gett möjligheter till åtgärder mot personer som annars inte hade blivit upptäckta.

Systemet är under vidareutveckling och flera flygplatser i Sverige ska i framtiden kunna använda systemet, även flera flygbolag kommer att anslutas.

Till toppen