Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Försök med elchockvapen hittills lyckat

Elchockvapen

Bild: Lars Hedelin

Polisens försök med elchockvapen som inleddes den 1 januari 2018 har hittills varit lyckosamt. I majoriteten av fallen har användningen av elchockvapnet uppfyllt sitt syfte.

– I majoriteten av fallen har elchockvapnet haft avsedd effekt, det vill säga att minska våldsnivån och minska skador på den person som polisen har ingripit mot, säger polisens projektledare, Pär Wärdig.

Försöket med elchockvapen bedrivs i utvalda lokalpolisområden i polisregion Stockholm, Väst, Syd och Nord. Under årets första 10 veckor användes elchockvapen 88 gånger.

– Vi följer hela tiden användningen av elchockvapnet och vi kan se flera goda exempel, till exempel har elchockvapnet använts där polisen trots förhandlingar med en gärningsperson inte har fått kontroll över situationen, säger Pär Wärdig.

Användningen av elchockvapnet skiljer sig åt bland de olika lokalpolisområdena som ingår i försöket.

– Användningen är mer frekvent i vissa lokalpolisområden jämfört med i andra av de som ingår i försöket. Vad det beror på är för tidigt att säga, men det är en av de faktorer vi kommer att följa upp under försökets gång, säger Pär Wärdig.

Elchockvapen kan bidra till att minska det dödliga våldet

Till toppen