Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Från polisvolontär till polisstudent

Fredrik_Svensson_800bred

”I skrivande stund befinner jag mig i Växjö. Det är min sjunde vecka på polishögskolan och det är roligare än någonsin.” Skriver Fredrik Svensson i ett brev till Richard Hultemark.

Richard Hultemark, volontärsamordnare i region Syd fick för en tid sen ett brev från Fredrik Svensson, en tidigare polisvolontär som nu påbörjat sin polisutbildning i Växjö. Fredrik tackar för en givande tid som polisvolontär och framförallt tackar han alla poliser som stöttar volontärsverksamheten.

Här är Fredriks brev i sin helhet.

"Efter att jag tagit studenten var jag precis som alla studenter vilse och visste inte riktigt vad jag ville göra med mitt liv. Ska jag plugga? Ska jag jobba? Ska jag resa?

Det slutade med att jag började jobba på Postnord som brevbärare, som jag snabbt tröttnade på efter cirka sex månader. En vän till familjen nämnde att polisens volontärer kunde vara av intresse, då jag behövde något extra att göra än att jobba. Det slutade med att jag sökte dit och i februari 2017, började jag den tredagars utbildning som fanns för att bli en utav polisens volontärer. De tre dagar träffade jag nya vänner, poliser och lärde mig en hel del nytt också.

Mitt första ”uppdrag” var en föreläsning om gängkriminaliteten i Malmö om jag inte har helt fel för mig. Jag har fått vara med i Lund på Valborg och även hjälpt till på Malmöfestivalen en helg. Det har varit så otroligt intressant och lärorikt. Jag har fått vara med och hjälpa till i polisens arbete t.ex. var det en olycka på Malmöfestivalen, där någon fått en flaska kastad i huvudet. Ambulans, polis och ordningsvakter var på plats, men även otroligt mycket folk som var nyfikna. Vi volontärer fick hjälpa till att hålla folk på avstånd, så ambulanspersonalen fick arbete ifred. Det är jätteroligt att få kunna hjälpa till med något sådant, när polisen behövs till viktigare saker under en festival.

I skrivande stund befinner jag mig i Växjö. Det är min sjunde vecka på polishögskolan och det är roligare än någonsin. Jag har ingen annan än polisens volontärer att tacka för det. Egentligen har jag sen barnsben alltid vetat någonstans att jag vill bli polis, men har inte fått någon direkt inblick i deras arbete. Polisens volontärer gav mig den inblick jag behövde och jag fick vara med och göra skillnad, även fast det inte är i närheten av vad polisens egentliga arbete utgör, men tänket är samma. Vi är ju här för att hjälpas åt, skapa trygghet och finnas där för dem som behöver oss.

Det har varit en otroligt lärorik och spännande tid att få vara med polisens volontärer. Vilket otroligt engagemang det varit från alla volontärer, men även framförallt från alla ni poliser som är med och stöttar verksamheten och driver den framåt. Tack för min tid med er! //Fredrik Svensson"

Till toppen