Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Insats mot droger på Östermalm

En 16-åring som är misstänkt för penningtvätt, narkotikabrott och sexköp, samt en 13-åring som är misstänkt för narkotikabrott. Det är resultatet av en insats mot droger som polisen och olika aktörer gjorde på Östermalm.

För att minska droganvändningen och drogtillgången i miljöer där ungdomar vistas och för att stärka samarbetet kring ungdomar, samverkade polisen med polisens volontärer, fältassistenter och föräldravandrare i en gemensam insats på Östermalm under helgen som inledde sportlovet.

– Det var när vi pratade med en grupp ungdomar på Karlaplan som vi fick en misstanke om narkotikaförsäljning, säger Clara Folkesson från ungdomsgruppen i lokalpolisområde Norrmalm.

Under helgen kunde ett flertal ungdomar misstänkas för narkotikabrott eget bruk. Den yngsta var 13 år och de fördes till Maria Ungdom (MUMIN). Av de som fördes dit bar en 16-åring på 50 gram portionsförpackat hasch och 20 000 kronor. Efter en husrannsakan hittades ytterligare 80 000 kronor i 16-åringens rum. Efter vidare utredningsåtgärder misstänktes han även för köp av sexuell tjänst.

– Det här är bara ytterligare ett exempel på att även mycket unga män köper sex, säger Clara Folkesson.

Insats som stärkte samverkan

16-åringen misstänks nu för penningtvätt, narkotikabrott förvärv i överlåtelsesyfte, narkotikabrott eget bruk och köp av sexuell tjänst och 13-åringen för narkotikabrott eget bruk och innehav.

– Ungdomsinsatsen stärkte vår samverkan med fältassistenterna, polisens volontärer och föräldravandrare vilket är positivt för framtida arbete och planerade insatser. Det är positivt att utfallet av denna insats blev ett antal ärenden där vi kunde minska drogtillgången och droganvändningen bland ungdomar och som vi även kunde hjälpa på vägen genom MUMIN och engagerade föräldrar, säger Julia Larsson, kommunpolis.

Fakta

MUMIN (Maria Ungdom Motiverande Intervention) är en arbetsmetod för omhändertagande av unga mellan 15 och 25, som gripits för ringa narkotikabrott. Metoden innebär att ungdomarna i samband med ett gripande och utredning motiveras av polisen att ta emot ett akut krisomhändertagande tillsammans med sina nära anhöriga för att minska risken för att de utvecklar ett avancerat missbruk.

Polisens arbete mot narkotika

Narkotikabrott - lagar och fakta

Till toppen