Man skjuten av polis i centrala Örebro.

Under tisdagskvällen kl. 21:30 inkommer uppgifter till polisen om skottlossning i centrala Örebro.

Under tisdagskvällen kl. 21:30 inkommer uppgifter till polisen om skottlossning i centrala Örebro.

Uppgifterna från allmänheten föregås av att en polispatrull kallar på förstärkning då man förföljer en bil som skall stoppas och kontrolleras. Bilen vägrar att stanna på polisens tecken och fortsätter i hög fart genom centrala Örebro och vidare ut på E18 för att senare vända tillbaka in i centrala Örebro.
Under färden krockar den flyende bilen med refuger och sidoräcken vilket orsakar omfattande skador på den flyende bilen. Till slut är bilen så skadad att det påverkar dess körbarhet varvid polisen använder sina fordon för att stoppa bilen. Polisen ingriper sedan mot föraren och när en polisman befinner sig utanför bilen försöker föraren av bilen att undkomma polisen ytterligare genom att köra mot polisen som då avlossar sitt tjänstevapen. Åtgärden får inte önskad effekt och polismannen avlossar återigen sitt tjänstevapen, men föraren av bilen lyckas ändå undkomma polisens försök att gripa mannen och fortsätter färden.

Ytterligare polispatruller har vid det här laget anslutit och man anträffar en bil vid Stallbacken i Örebro med omfattande skador. Vid undersökning av fordonet ser man tecken i bilen av att föraren skadats då det finns blod i bilen.
Vidare eftersök av föraren till bilen leder till en gränd i närheten av Filmstaden i Örebro där den skadade föraren anträffas. Det är en man som är allvarligt skadad och en ambulans kallas till platsen. Mannen förs till sjukhus i ambulans och han konstateras vara avliden på sjukhuset.

Brottsrubriceringen är försök till mord samt grov vårdslöshet i trafik.
Parallellt med brottsutredningen pågår en utredning enligt särskild ordning som är initierad av åklagare vilket är rutin när polisen använder sitt tjänstevapen.

Det tidsglapp som finns mellan allmänhetens uppgifter till polisen och den åtgärd som polispatrullen vidtar beror på att den polispatrull som tillkallat förstärkning gjort det genom ett förtursanrop till ledningscentralen. Det är en funktion i polisen radiosystem som går att jämföra med en larmknapp för att snabbt komma fram till ledningscentralen. Den har använts av patrullen i en trängd situation under förföljandet av den flyende bilen.

Till toppen