Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Märk-DNA ska minska butiksstölder

Omfattande och systematiska stölder från etablerade livsmedelsbutiker i delar av Göteborg är ett återkommande problem. För att motverka detta jobbar nu polisen i samverkan med ett antal handlare med märk-DNA.

– Detta har pågått under en tid och vi möter handlare som helt enkelt funderar på att lägga ner. Detta handlar inte om enstaka fall där någon stoppar en chokladkaka i fickan. Detta är systematiskt och i större parti. Inte sällan säljs sedan varorna vidare, säger Christian Nylén, kommunpolis i lokalpolisområde Storgöteborg Nordost.

Märk-DNA finns i olika varianter. I det här fallet handlar det om en spray med en unik DNA-kod som sprayas på strategiskt utvalda varor. Genom att sedan lysa med en ultraviolett lampa kan man se märkningen. Varan med märkning kan i sin tur skickas till analys och därmed kan man spåra varan från en given butik.

– Det förekommer vad vi i branschen kallar hylltömningar. Någon går in och tömmer en hel hylla av en specifik vara och springer ut. Detta är en lösning av många för att komma till rätta med den här typen av mer organiserade stölder, säger Mikael Ovrell som driver ICA Nära Ovrells i Kortedala.

Genom att märka upp varor med märk-DNA kan metoden bidra till att minska stölderna i sig. Men också incitamentet att sälja varorna vidare.

– Det är svårt för mig att konkurrera med stöldgods. Detta kan bidra till både en likvärdig konkurrens och en ökad trygghet. Förhoppningsvis höjer vi tröskeln för att både stjäla och i nästa led köpa stulna varor. Det ska helt enkelt inte vara värt risken, säger Mikael Ovrell vidare.

Metoden med märk-DNA har många användningsområden. Privatpersoner kan också använda metoden för att minska risken för bostadsinbrott. Ytterst handlar det om att skapa bättre förutsättningar för att lösa och förebygga brott.

– Bara att skylta med att det finns märk-DNA kan ha en avskräckande effekt. Jag ser också ett stort värde i detta genom att det motverkar parallella strukturer och organiserad brottslighet i lokalsamhället, säger Christian Nylén.

Till toppen