Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Nya kontakter på nätet kan vara gromning

Att söka bekräftelse är ett naturligt behov. Och det utnyttjar personer som söker sig till barn i sexuellt syfte på nätet. De ser till att finnas där barn är och vet hur man utnyttjar det mänskliga behovet av att få bekräftelse från andra. Det handlar om

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chattforum eller en sida för kontaktannonser. Att ta kontakt med barn i sexuellt syfte är olagligt.

Förövaren försöker först bli barnets vän – ofta genom att ljuga om sig själv. Han kan till exempel utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby. I själva verket är han en man som är dubbelt så gammal. När han har fått kontakt försöker han göra sig intressant genom att locka med något, till exempel att han har hästar som barnet kan få rida gratis.

Som vuxen är det viktigt att vara delaktig i ditt barns liv på nätet. Genom att prata med barnet och ta upp frågor som: Vad betyder egentligen en like? Hur känns det att inte få en? Vilka bilder lägger vi upp och vem är det egentligen som kan se dem? Vilka kontakter man har i olika forum och vad man känner till om personerna.

Det kan vara bra att lära barnet att vara lite misstänksam mot personer som han eller hon inte känner. Att särskilt uppmärksamma barnet på att vara försiktig med att berätta sitt namn, ålder eller var man bor.

 

Tips till barn och unga att vara uppmärksam på:

  • Om personen utger sig för att vara ung men skriver på ett sätt som vuxna skriver.
  • Om personen kommer in på frågor om sex.
  • Om personen vill träffas.

Tips till barn och unga för att minska risken för brott:

  • Fråga hur gammal personen är.
  • Tala om för personen att du har berättat om er kontakt för andra, till exempel kompisar eller föräldrar.
  • Avbryt kontakten om du upplever att det någon skriver eller frågar är obehagligt.
  • Träffa aldrig någon ensam! Ta alltid med ett sällskap och bestäm tid och plats där det är mycket folk i rörelse.

Om du har blivit utsatt för Grooming, gör alltid en polisanmälan.

Lär dig mer om grooming här

 

Till toppen