Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens arbete för nykter trafik

En stor del trafikolyckor med döda eller allvarligt skadade är relaterade till alkohol. SMADIT är en av de metoder polisen använder för att bidra till att minska antalet påverkade förare i trafiken.

Metoden SMADIT(Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) innebär att polisen ska erbjuda misstänkta rattfyllerister att få kontakt med vården. Tanken med SMADIT är att den misstänkta rattfylleristen ska få erbjudande om ett samtal med vården, inom 24 timmar.

– Alltför många av de olyckor där någon dör eller skadas svårt i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen.

Så kan du hjälpa till:

Vägra åka med en onykter förare.Hindra andra från att köra påverkade.Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör eller väntas köra berusad. Vid pågående brott ringer du 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Denna vecka, 12-18 mars, har polisen nationell trafikvecka med fokus på just alkohol och droger vars huvudsyfte är att uppmärksamma faran med att köra onykter eller påverkad. Därför arbetar polisen både genom att vara synliga i trafiken och genom att göra nykterhetskontroller på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.

Samverkan Mot Alkohol och Droger I Trafiken – SMADIT

För att minska ratt- och sjöfylleriet samarbetar Polisen,Kustbevakningen, Tullverket, Kommunerna, Landstingen,Länsstyrelserna, Trafikverket, Transportstyrelsen och Kriminalvården/Frivården.

Målet är att:

  • Minska antalet påverkade förare i trafiken och till sjöss.
  • Ge förare med en alkohol- och/eller drogproblematik möjlighet att ta få professionellt stöd utav vården
Till toppen