Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Pris för årets ledarinsats 2018

Johan Barvaeus

Polisen Johan Barvaeus mottog priset på chefsgalan i går. Bild: Fotograf Karina Ljungdahl

Polisen Johan Barvaeus i region Stockholm belönades i går kväll för operativa beslut han tog den 7 april förra året i samband med terrorattacken på Drottninggatan. Han mottog priset på en gala där temat var krisledarskap.

Johan Barvaeus befann sig tillsammans med Fredrik Andersson, i vanliga fall vakthavande befäl på RLC Stockholm, på Djurgården den 7 april i fjol. I bilen hörde de om en trafikolycka på Drottninggatan. Men Johan tyckte att något kändes annorlunda med utropen. Det kom oklara lägesbilder över att personer var skadade på Drottninggatan, och då förstod han att detta skilde sig från en vanlig trafikolycka.

– Att vi var två i samma bil med erfarenhet och vana av samordning och ledning, blev avgörande för de kommande timmarnas intensiva arbete där många beslut skulle fattas, säger Johan Barvaeus.

Tudelade känslor

Han tvingades fatta beslut utifrån en oklar lägesbild och byggde upp ett ledningssystem och en organisation, för att hantera situationen på bästa sätt.

– Mina tankar går till de drabbade och anhöriga. Jag är naturligtvis hedrad över att ha fått priset. Ledarskap är mycket viktigt i en sådan situation, men att få pris efter att ha arbetat med en händelse där flera människor föll offer för den hittills värsta terrorattacken i Sverige gör att jag har tudelade känslor, säger Johan Barvaeus.

Många arbetade tillsammans

Samverkan skedde inom polisen, men även med andra myndigheter, ordningsvakter och allmänhet.

– Jag vill verkligen betona att det var många som tillsammans arbetade i den pressade situation som var. Jag är stolt över de kolleger som valde att gå in på Åhléns City och såväl yttre ledning som ett fungerande stabsarbete med tydliga direktiv från kommenderingschef var också avgörande, säger Johan Barvaeus.

Motiveringen från juryn är: "Vid terrorattentatet i Stockholm 2017 visade denna chef ett föredömligt ledarskap som kännetecknades av trygghet och tydlighet i en komplex och oförutsägbar situation."

Det är tidningen Chef som nominerar chefer som utmärker sig i sitt ledarskap, och två av de nominerade för "årets ledarinsats 2018" var poliser.

Till toppen