Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Sigge och Gandor - två av polisens specialsökhundar

 • siggegandor
  Sigge och Gandor - två av polisens specialsökhundar. Bild: Polisen
 • sigge
  Sigge spårar. Han är en korthårig Vorsteh på 4 år. Bild: Polisen
 • Gandor markerar ett spår.
  Gandor markerar ett spår. Han är av rasen långhårig schäfer och är sju år. Bild: Polisen
 • Gandor och hundföraren.
  Gandor följer noga hundföraren med blicken och som visar var han ska söka. Det går snabbt och effektivt. Bild: Polisen
 • Sigge i väntan på att få börja jobba.
  Sigge väntar på att få börja jobba. Bild: Polisen
 • Sigge i backen.
  Sigge smälter väl in i natur med snö och barmark. Bild: Polisen
 • sigge
  Sigge spårar. Han är en korthårig Vorsteh på 4 år. Bild: Polisen
 • Bengt och Sigge.
  Bengt och Sigge. Bild: Polisen
Bild /8

Inom polisen finns cirka 400 hundar till förfogande för att hjälpa till med att förebygga och lösa brott. De flesta är patrullhundar, men en del är också specialsökhundar som kan användas vid många typer av brott. Två av dessa hundar är Sigge och Gandor.

Det har skett ett inbrott hos en familj i en villa i Täby. Förutom två poliser från Lokus-sektionen ska hundarna Sigge och Gandor med hundförare åka till villan för att göra en brottsplatsundersökning.

Ett tillskott vid brottplatsundersökning

Sigge och Gandor är region Stockholms två brottsplatsundersökande hundar (BPU-hundar) av totalt tio i hela Sverige. Hundarna är specialiserade på att söka blod, saliv, och hår. De kan söka efter små föremål och gamla spår, det vill säga spår som är upp till cirka 24 timmar gamla. Det innebär att även om det har förflutit en viss tid kan det vara värt att ta hjälp av hundarna.

Det är möjligt att använda hundarna till att ta reda på vad som hänt innan och efter ett brott har begåtts. Hundarna kan söka där polisen tror att gärningsmannen stått och väntat. Vid ett gripande kan hundarna söka fram sådant personen kan ha slängt ifrån sig, som exempelvis bilnycklar och narkotika.

Bara en hund i taget får söka

Lennart Lindholm, gruppchef för Lokussektionen i city och nordost, brukar anlita Sigge och Gandor.

– Stockholm har haft den största ökningen av inbrott i Sverige och nordost är hårt drabbat. Mina medarbetare använder ofta Sigge och Gandor i den här typen av ärenden. Men också när det har skett misshandel, brott mot äldre och våldtäkt. Hundarna är suveräna på att snabbt hitta sådant vi inte kan se och kan begränsa söket, säger Lennart Lindholm.

Vid villan i Täby försöker poliserna först bilda sig en uppfattning om hur inbrottstjuvarna tagit sig in. I var sin bil väntar Sigge och Gandor. Bara en hund i taget får arbeta för att de inte ska störa varandra. Gandor får börja och nosar i de tydliga spåren i snön som leder till terrassen på husets baksida där ett fönster har brutits upp.

Gandor följer sin hundförare Hans som visar var han ska leta. Tjuvarna har sopat ordentligt efter sig i snön och när inget spår hittas får Gandor hoppa tillbaka in i bilen igen. Det blir Sigges tur, men efter en snabb sökning visar det sig att inte heller han får upp något spår den här gången.

Fakta

Olika typer av specialsökhundar

Narkotikasökhund; De flesta av dessa söker även efter vapen och vapendelar samt ett fåtal söker även efter sedlar. Även flera patrullhundar är tränade att söka efter narkotika.

Brandsökhund; söker efter brännbara vätskor.

Sprängämnessökhund; söker efter explosiva ämnen och vapen.

Kriminalsökhund; söker efter avlidna människor.

Brottsplatsundersökande hund; söker efter föremål kontaminerade med mänsklig lukt som saliv, fimpar, snus och tuggummi och olika spår av människa.

Färre inbrott i Sollentuna och Täby under sportlovet

Inbrottstjuvar döms efter inbrott i Sollentuna

Bosamverkan försvårar för inbrottstjuven

Bostadsinbrott  - skydda dig

Till toppen