Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Skoterkörning i påsk

Vi närmar oss påsk och många har lediga dagar att se fram emot. Kanske väntar aktiviteter utomhus och skoterkörning? Då vill polisen att du lyssnar lite extra noga nu.

Många har redan hunnit njuta av den tidiga och snörika vintersäsongen. Nu är vårvintern här och snö- och isförhållandena kan göra att underlaget ändras snabbt.

Varje säsong inträffar ett par hundra skoterolyckor i Sverige. Statistiken visar att de flesta olyckorna inträffar i samband med helger och att det inte är ovanligt att föraren har alkohol i kroppen.

För att arbeta förebyggande och trygghetsskapande så har polisen genomfört flera kontroller i terrängen under säsongen. Dessa övervakningar kommer att fortsätta även under påsk.

För att undvika skoterolyckor har polisen några bra råd.

- Kunskap, utrustning, sällskap är tre bra ledord. Likaså att söka kunskap hos lokala skridsko- och fiskeklubbar eller kommunal räddningstjänst, säger Stephen Jerand polisens nationella samordnare för räddningstjänst och representant i nationella snöskoterrådet.

- Förutom rätt utrustning är det också viktigt att anpassa fart och körsätt efter förmåga, vana, omgivning och väder, säger Stephen Jerand.

Körkort/förarbevis

För att få köra snöskoter i Sverige krävs att du är 16 år och har antingen ett förarbevis för snöskoter, utfärdat efter 1/10 2009 eller ett förarbevis för terrängskoter som är utfärdat före 1/10 2009.

Om du tagit ett körkort eller traktorkort innan 1 januari 2000 har du rätt att köra skoter med det. Har du tagit körkortet eller traktorkortet vid en senare tidpunkt måste du ha ett förarbevis för snöskoter för att få köra.

Godkänd hjälm

Använd en godkänd hjälm som är E-märkt enligt ECE reglemente 22 (står ofta ECE 22-05 i eller på hjälmen) eller SIS-märkt enligt svensk standard SIS 882411 Enligt 1.

Nedan avser CE märkt huvudskydd som är avsett att användas för det aktuella fordonet, dvs. det räcker inte med en CE-märkt skidhjälm utan ska vara en med märkning EN 13781 eller SIS 882411 som är avsedd för ändamålet. TSFS 2017:94 4 § Vid färd med traktor b utan karosseri eller terrängskoter utan karosseri ska en skyddshjälm användas som är
1. CE- märkt huvudskydd och avsedd att användas till det aktuella fordonet, eller
2. E-märkt och typgodkänd enligt UN ECE-reglemente nummer 22 ändringsserie 05 eller senare ändringsserie.

Passagerare som inte fyllt 7 år kan använda annan lämplig hjälm såsom skidhjälm (pga. att barns huvud blir för tunga med tjockare hjälmar vilket kan medföra en risk för skador)

Dessutom, tänk på att:

  • Se till att din skoter är påställd och försäkrad
  • Se till att din skoter har en lagstadgat registreringsskylt utfärdad av Transportstyrelsen, väl synlig framtill på skotern
  • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg, utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Där du måste köra snöskoter på väg är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim.
  • När du passerar en väg ska alla passagerare (i pulka eller på skotern) gå över vägen.
  • På enskilda vägar kan snöskoterkörning vara förbjuden. Vägens ägare avgör om trafik med motordrivna fordon är tillåten. Förbud ska skyltas med vägmärke eller "på annat tydligt sätt" (till exempel en bom över vägen eller en hemmagjord skylt).
  • Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/tim. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.

Och kom ihåg - kör alltid nykter!

Kontaktperson:
Stephen Jerand, polisens nationella samordnare för räddningstjänst och representant i nationella snöskoterrådet, telefon 070-673 15 15

Till toppen