Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Trafiksäkerhetsvecka med fokus på alkohol och droger

_MG_4327

Fokus på alkohol och droger i trafiken. Bild: Anna Hermansson/Polisen

Förra veckan hade polisen en nationell trafikvecka med fokus på alkohol och droger. Vårt arbete under veckan resulterade bland annat i att 65 påverkade förare stoppades från att köra vidare.

Polisen genomför varje år flera särskilda trafiksäkerhetsveckor där vi fokuserar lite extra på olika problemområden som finns i trafiken. Under förra veckan genomfördes just en sådan vecka med fokus på att uppmärksamma om faran med att köra bil påverkad av alkohol eller droger. Den senaste statistiken om trafikolyckor är från 2016 och den visar att 83 personer omkom i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. Det är en tredjedel av alla dödsfall i trafiken, och nästan lika många som samma år miste livet på grund av dödligt våld (106 stycken).

Trafikveckan i polisregion Syd

I polisregion Syd (Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne län) har vi arbetat med en metod där vi genomför ett stort antal kortare trafikkontroller som vi sprider ut på flera olika platser för att tydligt öka vår synlighet i trafiken. Vi har också arbetat med riktade trafikkontroller på platser där vi genom underrättelser och tips från allmänheten vet att det finns personer som kör berusade.

Våra insatser i region Syd resulterade i att:

  • 30 alkoholpåverkade förare kunde stoppas
  • 35 narkotikapåverkade förare kunde stoppas
  • 4 efterlysta personer kunde omhändertas
  • 3 illegala vapen hittades
  • 22 narkotikabrott ertappades
  • 12.000 förare kontrollerades i någon av våra kontroller

- Alla medarbetare har gjort ett jättebra arbete under veckan där de arbetat efter de metoder som finns i vår trafikstrategi, och tillsammans stoppade vi 65 påverkade förare på våra vägar. Vem vet, vi kanske faktiskt räddade några liv tack vare det, säger Peter Hellqvist, processledare Trafik i polisregion Syd.

Till toppen