Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Uppskattad insats med hästar i Sollentuna och Nacka

Therese Lindberg, gruppchef Polisrytteriet.

Therese Lindberg, gruppchef Polisrytteriet. Bild: Polisen

I innerstaden är polishästarna ingen ovanlig syn, men när de i februari patrullerade i Sollentuna och Nacka väckte de uppmärksamhet. – Alla vi träffade var glada och ställde många frågor, säger Therese Lindberg, gruppchef på polisrytteriet.

Efter flertalet rån mot unga i Nacka och en våg av inbrott i Sollentuna, satte polisen under en tid in polisrytteriet för att arbeta trygghetsskapande och brottsförebyggande. Något som uppskattades av både allmänhet och polisryttare.

– Människor var nyfikna och kom ur husen för att prata med oss. Från hästryggen har vi en bra överblick och det enkelt för oss att prata med människor. Vi märker också snabbt om vi får underliga svar, säger Therese Lindberg.

En person som misstänks för brott brukar uppmanas att vända sig mot en vägg och polisryttaren tillkallar en polisbil som hanterar personen. Hästarna med sina mellan 600 och 700 kilo inger respekt och de som blir tillsagda lyder för det mesta.

– Det finns en del som försöker springa iväg, vilket sällan är en bra idé mot en ridande polis. Dessutom ingår kameror i vår utrustning och det händer ofta att gärningsmän grips i efterhand.

Polisrytteriet kommer att fortsätta patrullera i Sollentuna och Nacka. Ambitionen är även arbeta i andra lokalpolisområden där det behövs.

Till toppen