Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

En attack mot polisen kan aldrig accepteras

Under natten mot söndagen utsattes en polis bostad i Jönköping för vad som rubriceras som grov mordbrand. En enad polismyndighet ser allvarligt på händelsen och ett intensivt utredningsarbete pågår för att gripa och lagföra den eller de som står bakom det

En polis i Jönköping drabbades under natten till idag av någon form av attack mot sin bostad. Exakt vad som hände och varför kommer att utredas men händelsen är i nuläget rubricerad som grov mordbrand.

– Vi har pratat med den utsatta polisen. Han och hans familj mår efter omständigheterna bra och vårt fokus ligger nu på att de ska få det stöd de behöver, säger Lennart Leijon, chef för polisområde Jönköping.

Utredningen av händelsen är bara i ett inledande skede men det finns tecken på att det var den drabbade polisens yrkesroll som förövarna vände sig mot. Något som gör händelsen ännu allvarligare.

– Nu är vi fortfarande inte klara med utredningen men vi kan aldrig låta den här formen av våld mot en polisanställd bli normaliserat. Polisyrket är utsatt när du är i tjänst men om det visar sig att någon har tagit sin konflikt hem till den här polisens bostad och hans familj så är det att anse som exceptionellt allvarligt, säger Ulrika Herbst, chef för polisregion Öst.

Polisens tekniker kommer att genomföra en teknisk undersökning i bostaden. Bland annat ska det utredas om det förelåg någon spridningsrisk. Föremålet som kastades in skapade rökutveckling men enligt de första uppgifterna har det inte brunnit i bostaden.

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i region Öst utsatts för ett grovt brott i sin bostad. Mina tankar går först och främst till honom och hans familj. Men den utsatta polisen står inte ensam i detta. Är det riktat mot hans yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och det kommer vi aldrig acceptera. Jag har kontakt med regionpolischefen i Öst för att försäkra mig om att de har de resurser som krävs för att vi ska gripa och lagföra de skyldiga, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Utredningen kommer att fortsätta under dagen och veckan som kommer.

Till toppen