Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Misstänkta sadeltjuvar gripna.

Sadellås

Sadellås

Onsdag den 14 november 2018 kl 02.55 iakttog en polispatrull i Borlänge en bil som de beslutade sig för att kontrollera föraren i. I bilen anträffades 12 st hästsadlar.

I bilen färdades 4 personer i 20-årsåldern. Då ingen av de fyra kunde förklara var sadlarna i bilen kom ifrån uppkom misstanken om att de var stulna. De fyra männen greps misstänkta för stöld, och de anhölls senare av åklagare.

 Vid 06-tiden upptäckte en hästägare i Leksand att det varit inbrott i sadelkammaren vid Leksands ridklubbs stall i Styrsjöbo. Det är i skrivande stund inte känt hur många sadlar som stulits därifrån, men vi utesluter inte att de 12 anträffade sadlarna kommer från det inbrottet.

I Polisområde Dalarna har hittills i år 4 sadlar stulits av de totalt 35 som stulits i Region Bergslagen. Hästägarna  i Värmland är värst drabbade i regionen, Där har 19 sadlar stulits hittills i år. I hela landet har över 300 sadlar stulits fram till den 14 november. Det är gods för mycket stora värden som stjäls.

Då man av djurskyddsskäl inte får låsa stalldörrar är det viktigt att försvåra tillträde till sadelkammare eller andra utrymmen där sadlar förvaras. Rejäla lås, och kanske larm t.ex. Det finns också mekaniska anordningar för att låsa fast sadeln på en väggmonterad bygel. Skulle man få sin sadel stulen är det bra om den är märkt, t.ex. med märk-dna. Det underlättar polisens arbete med att härleda sadeln till rätt ägare om den anträffas.

Det är sedan tidigare känt att det är internationella ligor som specialiserat sig på denna typ av brott, och polisen i Dalarna tror på goda grunder att dessa sadlar var ämnade att exporteras till Litauen.

Till toppen