Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

För närvarande har vi vissa tekniska störningar på polisens telefonnummer 114 14. För ärenden som inte är akuta, vänligen återkom vid ett senare tillfälle eller använd våra e-tjänster. Vid nödsituation, pågående brott eller andra akuta ärenden, ring alltid 112.

Många brott kring ”Plattan” ledde till åtal

Målmedveten satsning att samla ihop flera mindre brott ger resultat. Måndagen den 12 november åtalas en man som på sannolika skäl är misstänkt för försök till mord, narkotikabrott samt hot och våld mot tjänsteman.

Den 20-årige mannen har ett flertal gånger gripits och omhändertagits inom ramen för polisområde Stockholm citys trygghetsskapande arbete i Klaraområdet, där Sergels torg är centrum. Han har bland annat knivhuggit en ordningsvakt.

– Vi arbetar offensivt och tålmodigt för att störa, lagföra och förhindra brottslighet i området. Sergels torg klassas ju som en öppen drogscen, där många brott kopplade till narkotikabrottsligheten begås, säger Lennart Karlsson, insatsledare för Citypolisens långsiktiga satsning att göra Klaraområdet tryggt och säkert.

De brott 20-åringen begått har var för sig inte lett till något frihetsberövande. Men när en samlad bedömning av samtliga misstankar mot mannen gjordes av polisen tillsammans med City åklagarkammare, fattades ett omedelbart beslut om att anhålla mannen i sin frånvaro. Han greps kort därpå och häktades ett par dagar senare.

– Det är frustrerande att gång på gång gripa någon som begår småbrott, men som släpps ut direkt eftersom brotten var för sig inte ger fängelse i straffskalan. Här fick vi nu möjlighet att få bort en kriminell från gatan genom att en helhetsbedömning, säger Vedran Latific, utredare på lokalpolisområde Norrmalm.

Vedran Latific har förhört 20-åringen vid ett flertal tillfällen under häktningstiden, och han tycker att han idag ser en annan människa än den kriminelle missbrukare som greps tidigare i höst.

– Frihetsberövandet har tvingat 20-åringen att sluta med narkotika och han säger själv att han är redo att förändra sitt liv. Jag hoppas verkligen att han lyckas, säger Vedran Latific.

Fakta: Polisområde Stockholm citys arbete i fokusområde Klara

Polisen arbetar riktat för att skapa en varaktig förändring och långsiktig hållbarhet i området Klara, som sträcker sig från Olof Palmes gata i norr till Herkulesgatan i söder samt från Kungsträdgården i öst till Stockholms centralstation i väst. Polisen vill med arbetet minska Klaras betydelse som öppen drogscen och plats för ordningsstörningar, stöld och häleri. Därmed vill Citypolisen öka tryggheten och minska brottsligheten i Stockholms citykärna.

Till toppen