Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ny sambandsman ska främja samarbetet inom Frontex

frontex-patrik

Patrik Engström, chef för Gränspolissektionen på nationella operativa avdelningen, tillsammans med Fabrice Leggeri och Henrik Warnhjelm på Frontex. Bild: Minna Ikonen

Henrik Wärnhjelm är utsedd av Frontex för att fungera som förbindelselänk mellan den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex och de svenska nationella myndigheterna.

Den nya sambandsmannen Henrik Wärnhjelm är stationerad på Polismyndighetens gränspolissektion på Nationella operativa avdelningen (Noa). Hans huvudsakliga uppgift är att främja samarbetet och dialogen mellan Frontex och myndigheter för gränsfrågor – Polismyndigheten, Migrationsverket och Kustbevakningen. Uppdraget omfattar också Finland, Norge och Danmark. Det handlar bland annat att hantera frågor som övervakning av olaglig invandring, riskanalyser och sårbarhetsanalyser.

I uppdraget ingår också att förmedla vad Frontex kan erbjuda medlemsländerna när det gäller till exempel upprättandet av olika regelverk och vad som är rätt att satsa på.

– Det här känns som en stor utmaning och ett spännande uppdrag, det är första gången jag har en arbetsuppgift som ingen annan tidigare haft, säger Henrik Warnhjelm, sambandsman Frontex.

Henrik Wärnhjelm har varit stationerad sedan den första november och ska fungera som en förbindelselänk mellan byrån och de nationella myndigheterna. Han har 30 års erfarenhet från Finlands gränsbevakning, de senaste 6, 5 åren har han arbetat med olika utbildningsverksamheter och varit chef för Frontex utbildningsenhet.

Panelsamtal om säkra yttre gränser

Frontex direktör, Fabrice Leggeri har även varit på besök i Sverige för att introducera den nya sambandsmannen för de andra nordiska länderna. Utöver besöket har Fabrice Leggeri deltagit i ett panelsamtal på Europahuset tillsammans med Patrik Engström, chef för gränspolissektionen och Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan där temat var "The role of Frontex". Där diskuterades bland annat hur säkra yttre gränser är en förutsättning för den fria rörlighet som hela EU-konceptet bygger på samt det gemensamma ansvaret i frågan.

Det här är Frontex

Frontex är den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån med huvudkvarter i Warsawa, Polen. Byrån har för närvarande cirka 1700 tjänstemän på EU:s havs, -lands och luftgränser och bistår EU:s medlemsstater vid övervakning, registrering, fingeravtryck- och säkerhetskontroller. Frontex tjänstemän är även involverade i sök- och räddningsaktioner.

Till toppen