Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Datortjuven alias bluffstädaren häktad igen

I somras var han i farten och stal datorer på företag. Han dömdes och fängslades för brotten. Den 20 oktober häktades han, återigen misstänkt för stölder, ett par veckor efter att han blivit villkorligt frigiven.

”Bluffstädaren” dömdes i augusti till fängelse för stöld, häleri och narkotikabrott. Enligt domen hade han då stulit varor till ett värde av 200 000 kronor.

”Bluffstädaren” tar sig in i lokaler genom att på ett glatt och trovärdigt sätt uppge att han är lokalvårdare eller att han väntar på sin fru som städar i lokalen. Han bär alltid på en väska och väl inne stjäl han värdesaker, främst bärbara datorer.

-          Han upplevs som väldigt glad och positiv av vittnena, han bär alltid på en väska och pratar i en telefon. Han ser ut som en vanlig besökare och blir därför ofta insläppt utan att någon ifrågasätter varför han är där, säger Mats Alvarsson, utredare på lokalpolisområde Södermalm.

Två dagar efter att ”bluffstädaren” blivit villkorligt frigiven kom den första anmälan från ett företag.

-       Den här mannen är en typisk återfallsförbrytare och vi hade koll på när han skulle bli frigiven. När vi började få in anmälningar om stölder med samma tillvägagångssätt som ”bluffstädaren” använt sig av tidigare, började vi förstå vem vi hade att göra med, säger Sami Korhonen, förundersökningsledare på LPO Södermalm.

En övervakningskamera på ett av företagen hade fångat ”bluffstädaren” på bild. Åklagaren fattade beslut om hämtning till förhör och vid en husrannsakan togs ett 20-tal datorer i beslag. ”Bluffstädarens” stöldturné kunde avbrytas tidigt den här gången och idag, 1 november, väcks åtal.

– Det är bra att företag installerar kameraövervakning. Men alla måste bli bättre på att inte lämna dörrar olåsta och att våga ifrågasätta främlingar i privata miljöer även då de uppträder på ett trovärdigt sätt, säger Sami Korhonen.

Till toppen