Senast sökte 68 personer från Gotland till polisutbildningen

Den 5 november öppnade ansökan till polisutbildningen. Förra gången ville 68 personer från Gotland bli poliser – nu hoppas polisen på ännu fler sökanden från ön. Sedan 2016 är det också möjligt att läsa på distans.

– Ska vi lyckas med vårt uppdrag behöver vi bli fler och jag hoppas att fler ska bli intresserade av att söka sig till ett både roligt och utmanande jobb, säger Torbjörn Nilsson, polischef på Gotland.

Fler sökanden än på många år förra ansökningsomgången

Målet är att Polismyndigheten ska ha 40 000 anställda år 2024. Det är 10 000 fler än i dag. Ökningen ska främst lösas genom att utbilda fler. Antalet studieplatser utökats därför till drygt tusen per utbildningsstart.

Rekordmånga – 11 588 personer – sökte i maj 2018. Av dem kallades hälften till prövning hos Rekryteringsmyndigheten. Det är i båda avseenden betydlig fler än tidigare.


68 personer från Gotland sökte senast

Av de som sökte in med utbildningsstart våren 2019 var 68 personer från Gotland. Nära hälften, eller 44 procent av dessa, var kvinnor. Det var de högsta siffrorna på många år men Polisen på Gotland och Torbjörn Nilsson hoppas på ännu fler sökande.

– Jag hoppas att fler ska fundera på om polis inte är ett yrke för dem. Sedan ett par år finns ju också möjligheten att läsa på distans vilket jag hoppas ska göra fler intresserade. Vi behöver en bra mix av såväl kvinnor som män och de med annan bakgrund än svensk, säger Torbjörn Nilsson.

Chatt den 12 november och öppet möte 28 november

Är du intresserad och vill veta mer? Då kommer det att vara möjligt att chatta och ställa frågor på Polisen Gotlands Facebook-sida den 12 november klockan 19-20.

Den 28 november kommer det också att bjudas in till ett informationsmöte för att svara på frågor i sista stund innan anmälan stänger 30 november.

Podd: Regionpolischef Ulf Johansson och polisen Sara Nilsson från Gotland om att bli polis 

Mer information om polisutbildningen och hur man söker