Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Misstänkt våldtäktsman hittad efter sju år – tack vare topsning

Det var 2011 som en kvinna i Stockholm våldtogs i taxin på väg hem. Trots dna-spår hittades ingen gärningsman. Sju år senare fick polisen träff i spårregistret i ett helt annat ärende. Nu är ärendet redovisat.

Våldtäktsärendet från 2011, då en taxichaufför våldtog en kvinna när hon skulle åka hem till Södermalm från en krog i City, lades ner trots att utredarna hade hittat sperma på brottoffrets kläder. Det fanns ingen gärningsman i andra änden på dna-spåret.

Träff i spårregistret

Sju år senare händer något. I polisområde Stockholm syd utreds ett ärende som innehåller bland annat övergrepp i rättssak, olaga hot och misshandel. Vid ett förhör görs en registertopsning av den misstänkte gärningsmannen och dna-resultatet körs mot polisens spårregister. Det blir träff i det nedlagda våldtäktsärendet.

Ärendet är redovisat

För utredare Jenny Larsson på grova brott i City var det bara att väcka liv i våldtäktsärendet igen och slutföra det. Allt var färdigt i den gamla utredningen, förutom att länka en gärningsman till dna-spåret. Åklagare kommer att väcka åtal mot gärningsmannen som på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt. De övriga brotten mannen är misstänkt för i PO Syd får vänta tills den utredningen är klar.

– Topsning är ett viktigt verktyg för polisen för att kunna klara upp grova brott. Det finns ett stort antal spår som ligger hos NFC, nationellt forensiskt center, som vi behöver hitta gärningsmän till och där brottoffer behöver få upprättelse. Det är det som håller på att hända i det här fallet, även om det tog sju år, säger Jenny Larsson.

Fakta

Registertopsning enligt 28 kap 12 a Rättegångsbalken

Registertopsning syftar till att kunna jämföra DNA-profiler från skäligen misstänkta med DNA-profiler från ouppklarade brott. Det är ett mycket viktigt verktyg för att kunna klara upp grova brott och ska användas i så stor utsträckning som möjligt.

Vilka får topsas?

  • Skäligen misstänkta för brott med fängelse i straffskalan.
  • Misstänkt måste ha fyllt 15 år.
  • Om det kan antas att påföljden för brottet blir enbart böter ska topsning inte ske. Detta innebär att misstanke om brott med max sex månaders fängelse i straffskalan ofta innebär att topsning inte ska ske. Vid denna bedömning ska dock vägas in om personen är dömd tidigare för liknande brottslighet eller har befintliga andra misstankar. Det kan då finnas skäl att tro att påföljden kommer bli mer än enbart böter och topsning kan då ske. Denna bedömning behöver inte vara alltför ingående.
  • Om det aktuella brottet har enbart fängelse i straffskalan finns det i princip alltid skäl att topsa.
Till toppen