Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Antalet inbrott ökar de mörka årstiderna

Antalet inbrott har minskat under de senaste åren men fortfarande sker allt för många inbrott. En ökning av inbrotten sker alltid under de mörkare årstiderna. Gör vad du kan för att förebygga, förhindra och försvåra för inbrottstjuven.

– Även om vi ser en minskning från tidigare år, är det fortfarande alldeles för många inbrott och det är viktigt att sprida information om hur man så långt det är möjligt kan försvåra för inbrottstjuven, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge i region Stockholm.

I september anmäldes 350 inbrott i Stockholms län varav 258 fullbordade. År 2017 var motsvarande siffra 645 anmälningar varav 507 fullbordade. År 2016 var siffran 633 anmälningar varavoch 497 fullbordade.

I villor och radhus sker dubbelt så många inbrott under mörka perioden medan det i lägenheter ser, i stort sett, likadant ut året runt.

Tjuvarna tar sig in via fönster

Ett av de vanligaste tillvägagångssätten är att inbrottstjuvar tar sig in via fönster exempelvis genom att plocka bort hela fönsterkassetter.

– Om ditt hem har fönster i markplan, som kan nås från loftgång, tak eller med hjälp av stege samt källarfönster så är dessa fönster extra utsatta och därför viktiga att inbrottsskydda, säger Anna Schelin och fortsätter:
– Har du eller funderar du på att skaffa kassettfönster kan du försegla med silikon innanför glaslisten för att försvåra för tjuven att plocka urhela fönstret, och/eller skruva fast listerna på utsidan.

Ett bra fönsterlås gör att tjuven inte kan öppna fönstret utifrån och därmed lätt ta sig in i bostaden. Det försvårar även för tjuven att lyfta ut saker utan att riskera att skära sig på en trasig fönsterruta.

– Fönster som sällan öppnas, till exempel källarfönster kan skruvas igen med envägsskruv eller monteras med fönsterspärr, som är ett metallbeslag som skruvas fast på insidan av fönstret, säger Anna Schelin.

Mer information om hur du kan hindra inbrottstjuven

 

Till toppen