Högsäsong för internationella stöldligor

Det är det även för polisen med att begränsa dess framfart. Helgen i region Syd visar goda exempel på det.

Polisen brukar prata om tre olika gärningsmannatyper som begår inbrott i Sverige.

Kriminella ungdomar, oftast med koppling till området där inbrottet skett, missbrukare som behöver pengar till sitt missbruk och internationella stöldligor som planerar och genomför stöldturnéer i landet.

Internationella stöldligor ligger bakom hälften av alla inbrott

Ungefär hälften av alla inbrott som sker i Sverige beräknas internationella stöldligor ligga bakom. För att begränsa ligornas möjligheter att begå brott i Sverige arbetar polisen proaktivt, ytterst för att färre ska utsättas för den här typen av intigritetskränkande brottslighet.

Polisens arbete mot stöldligornas framfart

Helgen som gick är ett gott exempel på hur polisen i region Syd arbetar mot problematiken med gott resultat.

Under helgen slog internationella stöldligor till på två orter i regionen – Åhus och Ronneby - med för stöldligornas del ingen vidare utgång men för polisens och de drabbade gott resultat. Tack vare snabbt ingripande från polispatruller, kunde flera tjuvar gripas.

Två villainbrott i Åhus – tjuven gripen

I Åhus utsattes två villor för inbrott, varav det första fullbordades utan upptäckt. Men vid inbrott i villa nummer två tog det stopp då villalarmet utlöstes, vilket fick till följd att väktare åkte till platsen. Där upptäckte väktaren att inbrottet fortfarande är pågående och larmar polisen som snabbt är på plats.

När inbrottstjuven inser att denne är upptäckt startar ett flyktförsök som påbörjas med ett hopp ut genom altandörren med huvudet före genom glasrutan. Tjuven landar då i en inglasad altan varpå denne slänger sig genom ytterligare en altandörr så att även detta glas går sönder. Mycket längre än så kommer inte tjuven, för flyktförsöket tar slut där och då när polisen griper den misstänkte. Genom teknisk undersökning kan den gripne även knytas till det första villainbrottet i Åhus samma kväll.

Jakt på tjuvar som gör inbrott i båtar i Ronneby – tre gripna

Samma helg, i en småbåtshamn i Ronneby, sker flera inbrott i båtar som det senare visar sig att internationella stöldligor ligger bakom. Tjuvarna rensar flera båtar på båtmotorer och interiör samt lösa inventarier. Tjuvarna samlar stöldgodset från samtliga båtar på bryggan för att senare hämta upp det. Men tack vare att larmet utlöses på en av båtarna kan polispatrull skickas till platsen.

När patrullen närmar sig hamnen möter den en skåpbil på väg därifrån. Patrullen fattar misstankar och följer istället efter skåpbilen, vilket visar sig vara mycket klokt. Patrullen stannar fordonet och i det påträffas utrustning som är typisk för den här typen av seriebrottsstölder. Bilen stoppas, varpå personerna i bilen flyr men efter en kort jakt fångas tre personer som grips misstänks för båtinbrotten.

- Det är tack vare snabbt agerande och korrekta bedömningar av poliserna på plats som lett fram till gripandena av tjuvar tillhörande internationella stöldligor. Det känns extra tillfredsställande då just dessa individers brottsserier nu avbrutits och därmed förhindrat framtida inbrott, säger Göran Landvall på NOA och nationellt sakkunnig avseende bostadsinbrott.

Polisen varnar för utländska stöldligor

I slutet av förra veckan gick polisen ut och varnade för utländska ligor som nyligen tagit sig in i landet. Läs mer om det här: https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2018/oktober/varning-for-stoldligor/

Skydda dig mot inbrott i bostad och båt

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bostadsinbrott/

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/batstold/